Jožef Horvat na medparlamentarni konferenci o skupni zunanji, varnostni in obrambni politiki

DELI:
08.04.2016, NSi

DelegacijaDZHaag2016V Haagu med 6. in 8. aprilom poteka Medparlamentarna konferenca o Skupni zunanji in varnostni politiki ter skupni varnosti in obrambni politiki.

Jožef Horvat je v svoji razpravi dejal: “EU mora ponovno preučiti odsev vrednot EU v mednarodnih forumih in opredeliti celovit pogled na mednarodno skupnost. Evropska unija potrebuje več pragmatizma in manj pretvarjanja pri predstavljanju svojih liberalnih vrednot . Glede obrambe naj strategija jasno priznava pomen prispevka SVOP . V zvezi z notranjo – zunanjo varnostjo naj strategija opredeli določene prednostne naloge za zunanjo politiko in poudari povezave med notranjimi in zunanjimi politikami in instrumenti varnosti. In na koncu naj strategija postavi okvir za procese celovitega sodelovanja. Imam samo eno vprašanje: Varnost ni zastonj. Zanjo potrebujete denar. In mi parlamentarci moramo zagotoviti denar za varnost v nacionalnih in evropskega proračuna ! Vprašanje je, koliko več kot prej? To je naša realnost.”

Konference se po vodstvom predsednika Odbora za zunanjo politiko Jožefa Horvata udeležujejo še, podpredsednik Odbora mag. Branislav Rajić, podpredsednik Odbora za obrambo Benedikt Kopmajer in član odbora za obrambo Franc Breznik.