Jožef Horvat ministru Počivalšku: S katerimi finančnimi viri bo država financirala projekte v Pomurju?

DELI:
14.06.2016, NSi
Horvat

Foto: Barbara Žejavac/DZ RS

Državni zbor je junijsko zasedanje kot običajno začel s poslanskimi vprašanji premierju Miru Cerarju in njegovi ministrski ekipi. Podpredsednik NSi Jožef Horvat je vprašanje zastavil ministru za gospodarski razvoj Zdravku Počivalšku.

“Regionalni razvojni program se uresničuje z dogovori za razvoj regije. Dogovori predstavljajo ključni izvedbeni instrument regionalne politike v programskem obdobju, ki ga v skladu z Zakonom o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja za obdobje štirih let skleneta minister, pristojen za regionalni razvoj, to ste vi gospod Počivalšek, ter predsednik razvojnega sveta regije,” je v uvodu vprašanja dejal podpredsednik NSi Jožef Horvat.

Dogovor za razvoj regije Pomurja v obdobju 2016–2019 vključuje po besedah podpredsednika NSi Jožefa Horvata tri regijske in dva sektorska projekta, ki sta ključna za razvojni preboj in razvojno specializacijo regije. “Poleg ureditve območja reke Mure, ti projekti vključujejo tudi nadgradnjo vodovodnega sistema B, Pomurje – družbeno odgovorna regija, izgradnja regijske komunalne infrastrukture ter regijski reševalni center. Prepričan sem, gospod minister, da bodo ti projekti omogočili izkoriščanje najpomembnejših razvojih potencialov in prednosti regije, odpravljali ključne razvojne ovire regije in uresničevali regijsko razvojno specializacijo,” meni Horvat.

Pomurska regija, ki je v razvoju desetletja najbolj zaostajala med vsemi slovenskimi statističnimi regijami, je po besedah Horvata na podlagi Zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010–2017 upravičena do dodatnih ukrepov za spodbujanje razvoja te regije. “Zato je tudi sklenitev dogovora za razvoj regije v Pomurju izjemnega pomena,” je poudaril Horvat.

“Spoštovani gospod minister, sprašujem vas, kakšna bo finančna konstrukcija oziroma s katerimi finančnimi viri bo država financirala izvedbo omenjenih projektov v Pomurju? Glede na to, da na resornih ministrstvih primanjkuje finančnih sredstev, prosim tudi za odgovor, kakšna bo dinamika financiranja teh projektov, ki sem jih navedel?” je ministra za gospodarski razvoj vprašal podpredsednik NSi Jožef Horvat.

Celotno vprašanje in odgovor ministra si lahko preberete TUKAJ.