Jožef Horvat ministru Pikalu: Kako kritične morajo biti razmere, da v situacijo na neki šoli poseže ministrstvo?

DELI:
30.12.2019, NSi

V zadnjih mesecih je bilo v medijih moč zaslediti več zapisov o dogajanju na Srednji šoli za oblikovanje Maribor. Glede na medijske zapise je ravnateljica že odpustila dva učitelja in napovedala nove izredne odpovedi delovnih razmerij. Odpuščeni delavci bodo pravico iskali pred sodiščem.

V podporo odpuščenim učiteljem je pred šolo nedavno potekal tudi protestni shod, vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat pa je o dogajanju na šoli poslal tudi poslansko vprašanje ministru za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneju Pikalu.

»Kako kritične morajo biti razmere, da v situacijo poseže ministrstvo – v slednjem primeru je močno prizadet ugled šole, učiteljev, porušeni so dobri odnosi znotraj kolektiva, ustavljeno je sodelovanje z drugimi šolami s podobnimi programi?« je v svojem poslanskem vprašanju zapisal Jožef Horvat, ki želi vedeti tudi, kdo bo v primeru da so bile izrečene izredne odpovedi delovnih razmerij učiteljev nezakonite, plačal odvetniške, sodne stroške in morebitne odškodnine ter ali bo za morebitne nezakonite odpovedi delovnih razmerij odškodninsko odgovoren ravnatelj šole?

Odpuščeni učitelji trdijo, da so dobili odpovedi, ker so opozarjali na nepravilnosti in slabo delo vodstva šole. »Je to po vaši oceni zadosten razlog za izredno odpoved delovnega razmerja? Se ministrstvo strinja s tem, da so v slovenskem šolskem sistemu nagrajeni tihi in lojalni učitelji, takšni, ki razmišljajo s svojo glavo, pa so kaznovani? Na kakšen način se v slovenskem šolskem sistemu preverja kvaliteto dela učiteljev in ravnateljev? Na kakšen način se zagotavlja pozitivna selekcija oz. napredovanje strokovnih, kompetentnih, izstopajočih kadrov?« je v svojem poslanskem vprašanju ministru še želel vedeti vodja poslanske skupine NSi.

Celotno poslansko vprašanje si lahko preberete TUKAJ.