Jožef Horvat ministru Mramorju: Brez strukturnih ukrepov ne bo možno odpraviti primanjkljaja

DELI:
24.03.2016, NSi

slovenija 09.07.2015, Jozef Horvat, poslanec, NSi, foto: Anze PetkovsekPodpredsednik NSi Jožef Horat je na redni marčevski seji Državnega zbora zastavil vprašanje ministru za finance Dušanu Mramorju o nedavnem sporočilu evroskupine, da slovenski proračun za leto 2016 morda ne bo v skladu s pravili.

“Po zasedanju finančnih ministrov držav z evrov (evroskupine), ki je potekalo 7. marca 2016, je predsednik evroskupine Jeroen Dijsselbloem sporočil, da mora Slovenija storiti več za spoštovanje evropskih proračunskih pravil. V evroskupini so izpostavili, da je strukturni napor za uresničevanje srednjeročnega fiskalnega cilja v letu 2016 le 0,1% BDP namesto 0,6% BDP. Slovenija je zdrsnila v skupino držav, kjer obstaja tveganje neskladnosti z zahtevami pakta za stabilnost in rast oziroma evropskimi proračunskimi pravili,” je v Državnem zboru dejal podpredsednik NSi Jožef Horvat.

Evropska komisija je v Poročilu o državi – Slovenija 2016, ki vključuje poglobljeni pregled preprečevanja in odpravljanja makroekonomskih neravnotežij, med drugim napovedala, da bo Slovenija imela naslednje leto ob nespremenjenih politikah največji strukturni primanjkljaj v evroobmočju (2,8% BDP), pri čemer znaša povprečje evroobmočja 1,4% BDP.

“Strukturni primanjkljaj se je v Sloveniji od leta 2012 dejansko poslabšal, medtem ko se je v evroobmočju kot celoti stalno izboljševal. Spoštovani minister, s katerimi strukturnimi reformami bo Vlada realizirala za letos načrtovani strukturni napor 0,6% BDP in kakšni bodo strukturni učinki vsakega posameznega zakona, ki ga bo vlada predlagala? Brez ocene o strukturnem učinku vsakega posameznega zakona strukturnega primanjkljaja ne bo mogoče odpraviti,” je poudaril podpredsednik NSi Jožef Horvat.

Podpredsednik NSi je ministra Mramorja še vprašal, kdaj bo aktiviral 3. člen zakona o fiskalnem pravilu, ki pravi: “Če vlada na podlagi ocene Fiskalnega sveta ugotovi, da se srednjeročna uravnoteženost ne izvaja v skladu s 3. členom tega zakona ali če Republika Slovenija prejme priporočilo oziroma poziv Sveta zaradi odstopanja od določb Pakta za stabilnost in rast, minister, pristojen za finance, uporabi ukrepe, ki so določeni v zakonu, ki ureja javne finance, za namen srednjeročnega uravnoteženja javnih financ.”

Celoten odgovor ministra si lahko preberete na tej POVEZAVI.