Jožef Horvat ministru Koprivnikarju: Zakaj dvomite v sposobnost racionalnega ravnanja občin?

DELI:
24.04.2017, NSi

Poslanec NSi je v poslanskem vprašanju ministru za javno upravo Boris Koprivnikarju, spraševal o osnutku novele zakona o financiranju občin. Ta spreminja ureditev sofinanciranja delovanja skupnih občinskih uprav, kar dviga prah v posameznih občinah.

Z dosedanjih dveh dviguje financiranje na najmanj tri občine, hkrati pa višino sredstev stopnjuje v razponu med 20 % in 50 % v več razredov, pri čemer so najvišjega zneska državnih sredstev deležne skupne občinske uprave in občine z največji številom vključenih občin.

Predlog zakona spodbuja velike sisteme skupnih občinskih uprav

Predlog zakona po mnenju poslanca NSi Jožefa Horvata spodbuja velike sisteme skupnih občinskih uprav. »Predlagani osnutek zakona, po našem mnenju, v preveliki meri stimulira ustanavljanje skupnih uprav, kjer bodo sedežne občine večje oziroma mestne občine, saj tako velikih uprav organizacijsko ne morejo pokrivati manjše in srednje velike občine,« je izpostavil poslanec Horvat.

Zato je ministra Koprivnikarja vprašal, če meni, da bodo ti ukrepi bolj racionalni. »Ali predvidevate, da bodo ti ukrepi bolj učinkoviti in racionalni kot tisti, ki jih izvajamo glede na racionalizacijo poslovanja in realne možnosti na območju z namenom, da se zagotovi kakovost izvajanja teh nalog?« je vprašal poslanec NSi in dodal: »Bodo predvidene spremembe izboljšale medobčinsko sodelovanje, znižale stroške delovanja uprav, optimizirale delovanje medobčinskih uprav? Ali pa gre le za dodatno obremenjevanje občin?«

»Zakaj v skladu z načelom subsidiarnosti ne dopustite, da bi se občine med seboj o vprašanjih popolnoma svobodno dogovorile? Ali predlog tovrstnih sprememb predstavlja dvom v sposobnosti občin?« je za konec izpostavil podpredsednik NSi Jožef Horvat.

Odgovor ministra Koprivnikarja in dopolnitev vprašanja Jožefa Horvata si lahko v celoti preberete TUKAJ.