Jožef Horvat ministrici za notranje zadeve: Izboljšajte komunikacijo in upoštevajte lokalne skupnosti!

DELI:
29.02.2016, NSi

Jozef_Horvat_sejaDZ_2014Podpredsednik NSi Jožef Horvat je svoje poslansko vprašanje zastavil ministrici za notranje zadeve in jo vprašal, kje vlada načrtuje postavitev nastanitvenih in namestitvenih centrov ter kdo in na kakšen način je določil postavitev namestitvenega centra v občini Lendava.

»Poslanska skupina Nove Slovenije ni tista, ki bi na tej človeški nesreči, ki ji pravimo begunska in migrantska kriza kovala politične točke, nas pa poznate, da opozarjamo in bomo še naprej opozarjali in zahtevali: varnost, varnost, varnost. Varnost za naše državljane in za begunce ter migrante. Zavezani smo resnici in tukaj prav vas vidim, spoštovana ministrica, kot tisto članico vlade, od katere lahko na moja vprašanja dobim relevantne, torej resnične odgovore,« je uvodoma dejal Horvat in ministrico vprašal:

1. Koliko namestitvenih in nastanitvenih centrov načrtujete v Sloveniji?
2. Kakšna je razlika med namestitvenim in nastanitvenim centrom? Torej, definicijo prosim.
3. Na katerih lokacijah in kakšne bodo kapacitete nastanitvenih in namestitvenih centrov po posameznih lokacijah?

Zastavil pa je tudi dodatna vprašanja , ki so bila vezana na Lendavo oziroma na volilni okraj, od koder poslanec Horvat dobiva največ vprašanj:

1. Kdo in na kakšen način je v Občini Lendava določil postavitev namestitvenega centra in ali je Občina Lendava bila s strani vlade zaprošena za soglasje. Kolikor vem, soglasja do danes še ni.

2. Kakšna je kapaciteta namestitvenega centa v Lendavi in koliko migrantov je trenutno tam nastanjenih ter koliko jih bo, po vaši oceni, konec marca 2016?

3. Ali drži podatek, gospa ministrica, da je pred nekaj dnevi nekaj migrantov pobegnilo iz namestitvenega centra v Lendavi? Če da, kje se trenutno nahajajo? 4. Ali drži podatek, da je eden izmed migrantov ukradel avtomobil in pozneje bil ujet v Avstriji? Če da, zakaj so potem migranti dobili pravico do svobodnega gibanja    izven centra?

5. Ali obstajajo kriteriji za izbiro migrantov, ki bodo nameščeni v centru v Lendavi? Na primer: država izvora, narodnost, starost, vrnjeni iz Nemčije oziroma Avstrije.

6. Ali bodo migranti imeli prosto gibanje po Lendavi oziroma v Prekmurju tudi v prihodnje? Kakšen bo režim gibanja?

7. In še zadnje v tem sklopu: ali bo za zagotavljanje varnosti domačinov in migrantov povečano število policistov na območju občine Lendava. Hvala za vaše odgovore.

Odgovor ministrice in dodatno vprašanje Jožefa Horvata si lahko preberete TUKAJ.