Jožef Horvat ministrici Katičevi: Gasilcem je bilo obljubljeno plačilo za postavitev ograje, denarja pa še ni

DELI:
24.03.2016, NSi
slovenija 09.07.2015, Jozef Horvat, poslanec, NSi, foto: Anze Petkovsek

Fotografija: Državni zbor

Podpredsednik NSi Jožef Horvat je naredni marčevski seji Državnega zbora zastavil vprašanje ministrici za obrambo Andreji Katič v zvezi z izpolnitvijo obveznosti plačila za opravljeno delo pri postavljanju žične ograje.

“Ko se je v mesecu novembru 2015 na meji s sosednjo Hrvaško začela postavljati žična ograja, so pred pričetkom del potekali določeni dogovori z lokalnimi skupnostmi oz. župani. Vemo, da je ograjo postavljala slovenska vojska. Pogovori med predstavniki ministrstva za notranje zadeve in občin pa so se nanašali konkretno na priprave območja, da se je lahko žična ograja postavila,” je uvodoma dejal podpredsednik NSi Jožef Horvat.

“Če smo še bolj konkretni, predstavnike ministrstva je zanimalo, ali je v kraju oz. občini podjetnik, ki razpolaga s strojno mehanizacijo za čiščenje oz. pripravo površin za postavitev ograje. Prav tako je bilo vprašanje, ali bi lahko določena pripravljalna dela izvajali gasilci, glede na to, da tudi gasilci razpolagajo z določeno opremo za izvajanje tovrstnih del. Po opravljenem pogovoru so v Občini Rogatec zahtevana dela izvedli gasilci dveh prostovoljnih gasilskih društev Občine Rogatec, ob pomoči samostojnega podjetnika, ki razpolaga z ustrezno težko mehanizacijo. Da bo jasno, ministrstvo je izvajanje del naročilo, tako pri podjetniku, kot pri gasilcih,” je poudaril Horvat.

Gasilci PGD Dobovec in PGD Rogatec so namreč na območju Občine Rogatec opravili v mesecu novembru in decembru naslednje število ur:

*         –  PGD Rogatec v novembru 762 in v decembru 191, skupaj 953 ur
*         –  PGD Dobovec v novembru 260 in v decembru 65, skupaj 325 ur

“Gasilci obeh gasilskih društev še do danes niso dobili plačila za izvedena dela,” pa je izpostavil podpredsednik NSi Jožef Horvat. “Popolnoma jasno je, da to ni bila intervencija, se pravi, ni bilo alarmiranje, ampak naročeno delo s strani ministrstva za notranje zadeve. Dogovor je bil sklenjen na sestanku v Rogatcu, kjer so v prisotnosti predstavnikov občine bili prisotni g. Andrej Špenga – drž. sekretar ministrstva za notranje zadeve, g. Darko But- generalni direktor RS za zaščito in reševanje, g. Robert Videc -PU Celje. Bilo je zagotovljeno, da ne bo problema glede plačila,” je še dodal Jožef Horvat.

“Konkretno v Občini Rogatec so se na osnovi sugestije župana, da bo delo plačano, odločili, da bodo dela izvajali. 
Spoštovana ministrica, sprašujem vas, kdaj bo ministrstvo za notranje zadeve izpolnilo svojo obveznost plačila omenjenima Prostovoljnima gasilskima društvoma?” je ministrico Katičevo vprašal podpredsednik NSi Jožef Horvat.

Celoten odgovor ministrice si lahko preberete TUKAJ.