Jožef Horvat ministra Erjavca opozoril na diskriminatoren položaj slovenskih podjetij v Avstriji

DELI:
19.01.2017, NSi

OZP_J_HORVATPredsednik Odbora za zunanjo politiko poslanec Jožef Horvat je ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca vprašal, kaj bo slovenska diplomacija naredila za zaščito slovenskih podjetij v Avstriji. Nova avstrijska zakonodaja namreč z nesmiselnimi birokratskimi ovirami in nesorazmernimi kaznimi onemogoča evropsko svoboščino prost pretok storitev.

Avstrija namreč zaostruje pogoje delovanja tujih podjetij v svoji državi in zapira trg za slovenska podjetja. Zaradi kakovosti slovenskih storitev je število slovenskih storitev na avstrijskem trgu neprimerljivo večje kot v obratnem primeru. Stanje po mnenju poslanca Horvata ni normalno, saj si mora slovenski podjetnik zagotoviti v Sloveniji pravno službo, ki mu bo urejala dokumente z namenom, da mu v Avstriji ne bo potrebno plačevati visokih kazni, ki lahko znašajo tudi do 50.000 evrov. To ni razumljivo in sprejemljivo, da se dogaja takšna diskriminatorna situacija v evropskem prostoru, kjer se zagotavlja prost pretok ljudi, dobrin, storitev in kapitala.

Minister za zunanje zadeve je odgovoril, da je že opozoril, da Avstrija natančno izvaja svoje ukrepe in da naj jih Slovenija spoštuje. Svetuje tudi, da naj imajo slovenska podjetja vso dokumentacijo urejeno v skladu z avstrijsko zakonodajo. Sam se je zavzel, da bo slovensko veleposlaništvo na Dunaju v prihodnje poskrbelo za večjo ozaveščenost slovenskih podjetnikov glede delovanja manjših podjetij na avstrijskih tleh in izpostavil, da se danes Štajerska gospodarska zbornica in ministrstvo za gospodarstvo že ukvarjata z omenjenim problemom.