Jožef Horvat: Minister Erjavec naj uradni obisk hrvaškega ministra do nadaljnjega preloži

DELI:
18.03.2016, NSi

JHorvat_NK_interlepacija_2016Hrvaška misija pri Združenih narodih (ZN) je na predstavništva članic v New Yorku poslala pismo zunanjega ministrstva Republike Hrvaške z obtožbami na račun Slovenije glede arbitražnega postopka o meji med Slovenijo in Hrvaško. Ta poteza, ki jo je sosednja Hrvaška zoper Slovenijo izvedla tik pred uradnim obiskom zunanjega ministra Mira Kovača v Ljubljani, postavlja Slovenijo pred izvršeno dejstvo, je neprimerna in ni v prid izboljšanju odnosov med državama. Se pa žal to ne dogaja  prvič v zgodovini naših  diplomatskih odnosov. Kot predsednik Odbora za zunanjo politiko zato ministru za zunanje zadeve Karlu Erjavcu predlagam, da za torek, 22. marca 2016, napovedani uradni obisk zunanjega ministra Mira Kovača v Ljubljani, do nadaljnjega preloži.

Ministru Karlu Erjavcu predlagam tudi razmislek, da o aktivnostih hrvaške misije pri ZN oz. o vsebini pisma zunanjega ministrstva Republike Hrvaške obvesti Arbitražno sodišče v Haagu, saj z navedenim dejanjem Hrvaška krši 10. člen Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške.

Razlog je tudi v tem, da minister Kovač že vnaprej in javno napoveduje pogovore na temo reševanja mejnega vprašanja, kar je glede na stališče Slovenije, da postopek pred arbitražnim sodiščem še poteka, povsem neumestno početje. V Sloveniji  moramo nastali položaj in obtožbe, ki jih je Hrvaška na naš račun izvedla na najvišji diplomatski ravni, najprej pozorno proučiti in do njih zavzeti povsem jasno stališče.

Preložitev obiska bo primerna  tudi zaradi odločitve arbitražnega sodišča v Haagu, da bo s svojim delom nadaljevalo, najprej postopkovno, kasneje pa tudi vsebinsko. Sklical bom tudi parlamentarni odbor, ki ga vodim, zato, da bomo imeli čim bolj kvalitetno, predvsem pa usklajeno stališče do vprašanj, ki so ključnega nacionalnega pomena.

Jožef Horvat,
predsednik Odbora za zunanjo politiko