Jožef Horvat: Leta 2008 smo imeli skoraj 70 tisoč več zaposlenih

DELI:
10.03.2017, NSi

“Dokument je natančna strukturirana analiza ekonomskega stanja v Sloveniji. Evropski komisiji se zahvaljujem za ta dokument,” je na skupni seji odbora DZ za zadeve EU in odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na kateri se je obravnavalo Poročilo o državi – Slovenija 2017, povedal podpredsednik NSi Jožef Horvat.

“Večina politikov se boji uporabljati izraz reforme. Nacionalni reformni program bi moral izhajati iz tega dokumenta. Ampak današnja odsotnost predstavnikov vlade kaže na to, da se vlada že ukvarja s predvolilno kampanjo in so ji reforme deveta briga,” je poudaril Horvat.

“Številke so zgovorne: leta 2008 smo imeli skoraj 70.000 več zaposlenih, kot danes. Nominalni proračunski primanjkljaj se nam znižuje, česar sem vesel. Skrbi pa nas, ker se v Sloveniji povečuje strukturni proračunski primanjkljaj. Zaradi tega potrebujemo strukturne reforme,” je izpostavil podpredsednik NSi.

“Slovenija ima potencial za hitrejši napredek. Ampak zaradi boja za prestiž, za uveljavljanje lastnih interesov pred nacionalnim, naša država stopica na mestu, če hočete, stagnira,” je na seji povedal Jožef Horvat.

“Ko s poslansko skupino Nove Slovenije obiskujemo teren, nam v podjetjih, večinoma družinskih, sporočajo predvsem: pustite nam delati! Vlada pa, žal, predvsem krepi javni sektor, gospodarstvo pa ječi pod težo tega bremena,” je bil kritičen Horvat.

“V Novi Sloveniji bomo zadovoljni, ko bo nacionalni reformni program pripravljen na temelju tega oziroma takšnih poročil Evropske komisije,” je še povedal podpredsednik NSi Jožef Horvat.