Jožef Horvat kritičen do vlade, ker ukinja možnost, da bi pokojniki do pogreba ležali na svojem domu

DELI:
11.07.2016, NSi

DSC_1305_studenice_cerkev_sv_lucije_big»Od nekdaj velja nepisano ljudsko pravilo, da moramo spoštovati voljo pokojnika, ki se nanaša na zadnje slovo. Predvsem na podeželju, kjer imata dom in domačija še vedno drugačen pomen kot v mestih, se ohranjajo različni krajevni običaji, kjer ima posebno mesto slovo od pokojnika,« je v poslanskem vprašanju ministru za gospodarstvo dejal Jožef Horvat in pojasnil, da sedanji zakon, sprejet še leta 1984, spoštuje zadnjo voljo pokojnika, vlada Mira Cerarja pa želi z novim zakonom popolnoma poteptati voljo pokojnika, ki bi želel ležati doma.

»Vaš predlog zakona namreč pod nobenim pogojem ne dopušča, da bi svojci izpolnili takšno željo pokojnega v primeru, da je na pokopališču mrliška vežica,« je pojasnil Horvat.

V zvezi s tem je ministra Počivalška na današnji redni seji Državnega zbora vprašal: »Kako boste pojasnili državljanom, da z uveljavitvijo novega zakona, ki ste ga predlagali, ne bodo mogli več izpolniti zadnje volje pokojnih svojcev glede načina zadnjega slovesa?«

Odgovor ministra si lahko preberete TUKAJ.