Jožef Horvat: Kako boste šli naproti delavcem migrantom, ki obupujejo zaradi enormnih davčnih obremenitev?

DELI:
11.07.2017, NSi

»Spoštovana gospa ministrica, želim vam prenesti veliko stisk, s katerimi prihajajo k meni v mojo poslansko pisarno delavci migranti. Ti dobivajo v tem mandatu odločbe o odmeri dohodnine za leta nazaj in gospa ministrica, dejstvo je, da davčnih bremen preprosto ne bodo zmogli,« je svoje poslansko vprašanje namenjeno ministrici za finance začel poslanec NSi Jožef Horvat.

Zaradi komplicirane davčne zakonodaje prihaja do družinskih tragedij

Komplicirane davčne zakonodaje delavci migranti  ne poznajo, zato prihaja do zapletov. »Delavci migranti niso študirali davčne zakonodaje, ki se pogosto spreminja in je zato ne poznajo, enostavno ne poznajo rokov, zato pozabijo vložiti prijavo. Davkom se ne izogibajo, zato jim je treba na nek način pomagati. Sprašujem vas, gospa ministrica, kako jim boste kot ministrica za finance šli naproti?« je vprašal poslanec NSi.

Ob neukrepanju ministrstva bo to privedlo do mnogih življenjskih tragedij. »V kolikor Ministrstvo za finance in Finančna uprava Republike Slovenije tem zavezancem ne bosta pomagala, bo prišlo do vse več dražb premoženja, ki so ga delavci migranti v tujini tudi desetletja ustvarjali, da ne govorim še o drugačnih družinskih tragedijah,« je opozoril Jožef Horvat.

Nemogoče je plačati takšne zneske

V nadaljevanju je Jožef Horvat navedel primere odmere dohodnine in kronologijo prejemanja odločb za delavca migranta, ki že več kot 30 let dela v Nemčiji in ima certifikat, s katerim dokazuje, da je rezident Nemčije.

»Septembra 2016 je dobil odločbo za odmero dohodnine za leto 2010. Slabih 12 tisoč evrov Ob tem naj to povem, da je dohodnina bila odmerjena od celotnega bruto prihodka. Se pravi, nobene olajšave, nobenih odbitih prispevkov in tako dalje in davka, ki jih je plačal v Nemčiji,« je Jožef Horvat na konkretnem primeru pokazal na hude težave.

Za dohodnino med leti 2010 in 2014 bi moral tako plačati 36.000 evrov dohodnine. »To je nemogoče plačati. Razen, če proda vse kar je teh 30 let ustvarjal. In ponavljam, nihče ne govori, da davka ne bo plačal, ampak da najbrž niti 24 obrokov ne bo dovolj,« je povedal Jožef Horvat.