Jožef Horvat: Evroskupina pritrjuje našim ocenam, da Mramorjev proračun ni v skladu s fiskalnim pravilom

DELI:
08.03.2016, NSi

slovenija 09.07.2015, Jozef Horvat, poslanec, NSi, foto: Anze PetkovsekV nadaljevanju objavljamo izjavo za medije podpredsednika NSi Jožefa Horvata o mnenju Evroskupine, da slovenski proračun za 2016 morda ne bo skladen s pravili
:

“V NSi nad sporočilom finančnih ministrov evrske skupine nismo presenečeni. Že v času sprejemanja proračuna za leto 2016 smo opozarjali, da vlada Mira Cerarja ne bo uspela realiziriati fiskalne prilagoditve v višini 0,6% BDP, kar od nas zahtevajo evropska pravila in zakon o fiskalnem pravilu. Opozarjali smo tudi na to, da proračunski dokumenti niso bili pripravljeni v skladu z že sprejetim zakonom o fiskalnem pravilu.

Finančnega ministra Mramorja pozivamo, da čim prej pride v Državni zbor pojasniti nastalo situacijo. V NSi bomo tudi predlagali sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ. Minister bo očitno moral ukrepati v skladu z 11. členom zakona o fiskalnem pravilu, ki zahteva, da mora minister vladi predlagati ukrepe, če fiskalna prilagoditev ni zadostna.

Glede Desusove zahteve po izrednem usklajevanju pokojnin, pa v NSi menimo, da takšni pristopi niso pravilni. V NSi se zavedamo, da so pokojnine v Sloveniji prenizke, a se hkrati tudi zavedamo, da denar ne raste na drevesu. Denar se ustvarja v realnem sektorju, zato bi bil skrajni čas, da vlada začne slediti predlogom NSi in državnemu zboru predlaga zakone in rešitve, ki bodo ustvarili dobro poslovno okolje in nova delovna mesta, s čimer bi prišlo tudi do bolj učinkovitega polnjenja pokojninskega blagajne.”