Jožef Horvat: Delamo zakone za ljudi ali zato, da se iz njih delamo norca?

DELI:
30.11.2017, NSi

»Moram biti kritičen do trditve, da je zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin široko usklajen. Slišali smo namreč veliko predstavnikov stroke, ki so imeli pripombe,« je na odboru za finance poudaril poslanec NSI Jožef Horvat in dodal: »Priporočam vladi, da si za vse te kritike vzame dan časa in se s kritiki pogovori ter uskladi. Zdaj pa lahko razumem, da boste s svojim glasovalnim strojem zakon spravili čez, da ne boste poslušali stroke in boste vrgli vse skupaj pod noge naslednji vladi. Ob vsem tem pa greste še proti zakonodajni službi državnega zbora.«

Za koga sprejemamo zakone?

Poslanec NSi se je ob vladnem ignoriranju stroke vprašal, za koga sploh državni zbor sprejema zakone.

»Za koga delamo te zakone? Za naše državljane ali za to, da bi jih zafrkavali? Z novim davkom je težko biti zadovoljen. Sem pa za to, da se nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča odpravi in namesto njega uvede davek na nepremičnine,« je pojasnil.

Z novimi davki ubijamo ljudi

Na primeru kmeta je pokazal na nesmiselnost novih davkov in tudi na pritisk, ki jih novi davki izvajajo na ljudi. »Predstavljajte si kmeta, starega in onemoglega, ki ima v najboljšem primeru 240 evrov kmečke penzije. Od svojega očeta je podedoval 3 hektarje zemljišč in s svojim delom pridelal še 3 hektarje, da jih ima sedaj 6. To je neka nepremičnina na katero bo moral plačati davek, kot kaže pa bo mogel plačati še enega. Ker iz zasluženega denarja tega ne bo mogel plačati, bo moral zemljišča prodati. To je smrt za kmeta,« je opozoril poslanec NSi.

Jožef Horvat je dodal, da se sprašuje, kako dobro je sedaj urejen register, ki je najbolj potreben, če hoče vlada sploh ovrednotiti neko zemljišče. »Evidence je potrebno najprej urediti, da potem sploh vemo, kaj vrednotimo. Danes vrednotimo nekaj, za kar niti ne vemo, kaj je,« je bil jasen.