Jožef Horvat na 24UR zvečer: Članstvo v NATO poleg ugodnosti prinaša tudi dolžnosti

DELI:
04.02.2016, NSi

big_JHorvatOZEUSlovenija bo v boju proti terorizmu in t.i. Islamski državi sodelovala tako, da bo v Irak napotila 15 vojaških inštruktorjev, bodo sodelovali pri urjenju kurdskih oboroženih sil. Jožef Horvat je v oddaji 24UR zvečer dejal, da vladna odločitev, da okrepljeno sodelujemo v globalnem boju proti terorizmu povečuje naše varnostno tveganje in zato se je potrebno na to tudi pripraviti.

»Dejstvo je, da mora biti pozornost Republike Slovenije oz. ustreznih služb, od danes naprej bistveno višja. To je naša ocena. Dejstvo je tudi to, ja, da smo včeraj, tako koalicija kot opozicija, sprejeli seznanitveni sklep o nameri vlade in mi Nova Slovenija, krščanski demokrati se zavedamo svoje odgovornosti. Nenazadnje smo v lani julija sprejeti deklaraciji o zunanji politiki Republike Slovenije zapisali, da predstavlja naše članstvo v zvezi NATO temeljni okvir za zagotavljanje nacionalne varnosti in biti član zveze NATO ne pomeni samo pričakovati, da nas bo NATO zaščitil, ampak pomeni tudi dolžnost sodelovanja v boju proti terorizmu,« je pojasnil Horvat.

Dodal je, da so poslanci v Državnem zboru doslej vedno zavračali sodelovanje v misijah visoke intenzivnosti. »V kolikor bi pošiljali pripadnike Slovenske vojske v misije z visoko intenzivnostjo, bi najbrž razprava bila bistveno bolj burna. Zato je teh šest inštruktorjev v tej prvi fazi seveda več ali manj simbolični odziv in reakcija na kritike zaveznikov, da iščemo samo pravice, dolžnosti se pa ne zavedamo. Neuradne informacije iz zveze NATO so že v tej smeri, da predstavlja Republika Slovenija za NATO zgolj strošek. No, zdaj nekako popravljamo svoj, svoj vtis,« je še dodal predsednik odbora za zunanjo politiko.

Celotni pogovor si lahko v posnetku ogledate TUKAJ.