Jožef Horvat: Če sodišče ne potrdi Brglezove odločitve, pričakujemo njegov odstop

DELI:
03.05.2016, NSi

JozefHorvat_izjava2015Predsednik DZ Milan Brglez se je odločil, da ne bo določil roka za zbiranje podpisov v podporo zahtevam za razpis referendumov, ki jih je 25. aprila vložil Sindikat delavcev migrantov Slovenije (SDMS). Tako se je odločil, da bi po njegovih besedah zavaroval pravico do zakonodajnega referenduma in v skladu z načelom pravne države preprečil njene morebitne zlorabe.

V nadaljevanju objavljamo izjavo podpredsednika NSi Jožefa Horvata:

V PS NSi ugotavljamo, da predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez nima pravne podlage za takšno odločitev. Ali je ravnal prav ali ne, pa naj odloči sodišče. Če sodišče ne bo potrdilo njegove odločitve, bo predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez moral prevzeti vso odgovornost. V NSi pričakujemo, da bo v tem primeru odstopil s funkcije predsednika državnega zbora.

Dejstvo je, da vlada ves ta mandat ni imela časa, da bi sprejela na pogovor civilno iniciativo Apače, ki se je zdaj preoblikovala v Sindikat delavcev migrantov Slovenije. Če bi bilo v DZ več politične volje, in če bi bile sprejete rešitve NSi, ki smo jih že večkrat predlagali, tovrstnih problemov ne bi bilo.

Rešitve NSi so naslednje: že leta 2012 smo predlagali, da bi v zakon o referendumu in ljudski iniciativi zapisali zahtevo, da tisti, ki daje pobudo za referendum, mora zbrati 10 tisoč overjenih podpisov.

Druga rešitev pa je ta, da v zakonu o dohodnini povečamo splošno olajšavo na 6 ali 7 tisoč evrov. S tem bi izboljšali katastrofalno razmerje med bruto in neto plačo, ki je v Sloveniji ena najslabših v EU, na drugi strani pa bi kot stranski produkt te rešitve rešili tudi delavce migrante, ki delajo v Avstriji in imajo za slovenske razmere razmeroma visok neobdavčen letni prihodek.