Jožef Horvat: Besednjak Karla Erjavca ne sodi v besednjak šefa diplomacije

DELI:
11.01.2016, NSi

slovenija 09.07.2015, Jozef Horvat, poslanec, NSi, foto: Anze Petkovsek“Ministru očitamo, da je zunanja politika, ki jo on vodi, dejansko zunanja politika Karla Viktorja Erjavca. To ni zunanja politika Republike Slovenije in ta njegov odziv, ki smo ga ob vložitvi interpelacije slišali, dejansko samo potrjuje stari slovenski pregovor, da ko stopiš mački na rep, mačka zacvili,” je v oddaji Studio ob 17h na Radiu Slovenija dejal podpredsednik NSi in predsednik Odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat.

“Besednjak, ki ga je gospod Erjavec v poročilih prikazal, ne sodi v besednjak šefa diplomacije. Erjavcu očitamo slabo vodenje, torej zgrešeno, z eno besedo zgrešeno vodenje slovenske zunanje politike, ki ni v skladu s sprejetimi dokumenti, niti v skladu z zakonom, ni v skladu z deklaracijo, ki jo je odbor za zunanjo politiko in Državni zbor RS sprejel julija lansko leto, ni v skladu s strategijo, ki je vladni dokument,” je poudaril Horvat.

“Očitamo mu opuščanje dolžnega nadzora in neukrepanja na podlagi poročila o nadzoru glavnega diplomatskega nadzornika proti odgovornim diplomatom, ki so na slovenskih diplomatsko konzularnih predstavništvih in na ministrstvu za zunanje zadeve zagrešili hude nepravilnosti in finančne malverzacije, očitamo mu odsotnost profesionalne, strokovne, kadrovske politike na ministrstvu za zunanje zadeve in seveda očitamo mu tudi vrsto nepremišljenih, neodgovornih in nedržavotvornih izjav v zvezi z zaupnim postopkom arbitraže o meji z Republiko Hrvaško, v zvezi s priznanjem Palestine in seveda tudi v zvezi z migrantsko krizo in morebitnimi skrajneži, tako imenovane Islamske države, ki so rezultirale v drastično zmanjšani kredibilnosti in zunanje politične prepoznavnosti naše države,” je v oddaji Studio ob 17h še izpostavil Jožef Horvat.

V nadaljevanju se je dotaknil tudi problematike migrantske krize. “Vsaka država je opredeljena s svojim teritorijem in ena od osnovnih funkcij vsake države je varovanje tega teritorija. To je dejstvo. Poleg tega Republika Slovenija v imenu 30 držav iz Schengenskega območja varuje Schengensko mejo, to je slovensko-hrvaška meja,” meni Horvat.

Podpredsednik NSi je poudaril, da je NSi že precej časa nazaj začela opozarjati na naraščanje in problematiko migrantskega vala, a se ni zgodilo nič. “Ne vemo, kaj nas čaka čez dva ali tri mesece, ko bodo vremenske razmere omogočale intenziviranje migrantskega toka, zato smo vladi predlagali, da dejansko na meji postavi neke tehnične ovire. Eden od ključnih problemov pa je, da vlada ne zna dovolj dobro komunicirati s slovensko javnostjo glede tega vprašanja. Poleg tega je treba v kontekst reševanja migrantske krize postaviti tudi varnost slovenskih državljank in državljanov, ki mora biti na prvem mestu,” je za Radio Slovenija še dejal podpredsednik NSi Jožef Horvat.

Celotno oddajo lahko poslušate TUKAJ.