Jernej Vrtovec zaskrbljen, ker koalicija zanemarja težave vinarstva v Vipavi

DELI:
06.05.2016, NSi

VrtovecOdbora DZ za gospodarstvo in za kmetijstvo sta na zahtevo Poslanske skupine NSi obravnavala problematiko družbe Agroind iz Vipave, kjer delavci, ki so vložili predlog za stečaj, čakajo na izplačilo plač, vinogradniki pa na plačilo grozdja.

Odbora sta sicer zavrnila predlagani sklep, da bi vladi predlagala, naj prouči možnosti za rešitev problematike obstoja vinogradništva in vinarstva v Vipavski dolini, pri čemer bi izpostavili hitro rešitev stečaja družbe.

Predlagatelj skupne seje Jernej Vrtovec (NSi) je poudaril pomen te vinske kleti za tradicijo vinogradništva v Vipavski dolini in potrebo po hitrem ukrepanju, potem ko novi ukrajinski lastniki niso zagotovili potrebnega denarja za poplačilo dolgov in plač ter ne kažejo namena, da bodo nadaljevali s proizvodnjo vina, letošnja trgatev pa se bliža.

“Stanje v podjetju Agroind je enako, kot je bilo, preden je DUTB začela prodajati podjetje. Kaj je naredila DUTB?” je na seji spraševal poslanec NSi Jernej Vrtovec. Po njegovih besedah bi bila boljša možnost takojšen stečaj Agroinda, “ne pa iskanje kupcev s poštnimi nabiralniki s strani DUTB”.

“Slabo upravljanje družbe Agroind Vipava je v preteklosti pripeljalo do prodaje dvomljivim lastnikom,ki naj bi prenehali kletariti,” je še dejal in ob tem izrazil zaskrbljenost, ker koalicija očitno ne želi prisluhniti vinarstvu v Vipavski dolini, ki velja za enega najboljših v Sloveniji.