Jernej Vrtovec: Zakaj ne bi upokojencem dovolili delati in hkrati prejemati polne pokojnine?

DELITE TA
PRISPEVEK
02.12.2015, NSi

big_JVrtovec_odbor_2014Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je na nujni seji obravnaval spremembo pokojninske zakonodaje. Predlagane so nekatere spremembe poklicnega zavarovanja in poklicnih pokojnin, delne upokojitve in, najpomembnejše, ureditev dvojnega statusa. Vlada tako predlaga sočasno prejemanje le 20 % deleža pokojnine ob nadaljevanju delovne aktivnosti s polnim zavarovalnim časom.

Poslanec Jernej Vrtovec je v okviru razprave novelo označil kot zelo pomembno, izpostavil pa je nekaj pomanjkljivosti, s katerimi se v NSi – krščanski demokrati ne strinjamo. Predvsem je izpostavil neživljenjsko določbo, da lahko ob zavarovanju za polni delovni čas upravičenci prejemajo le 20 % polne starostne ali predčasne pokojnine, do katere bi bili sicer upravičeni.

Vrtovec: NSi predlaga, da lahko zavarovanec dobi polno pokojnino in hkrati dela polni delovni čas

Poslanec NSi je predstavil amandma NSi, ki področje ureja bolj pravično: »Ob upoštevanju načela enakosti je po našem mnenju najbolj pravično, da se vsem, ki bi želeli ostati aktivni tudi po izpolnitvi pogojev za starostno ali predčasno pokojnino, omogoči dvojni status na način primerljiv z ostalimi državami EU, predstavljenimi v prikazu ureditve v drugih pravnih sistemih. Vsak zavarovanec naj ima možnost nadaljevati svojo dejavnost (s.p.) ali jo ustanoviti in ob tem prejemati polno starostno ali predčasno pokojnino, do katere je upravičen,« je dejal Vrtovec in ocenil, da je za pokojninsko blagajno to lahko samo dobro, saj bodo polni prispevki teh zavarovancev dodaten priliv, ki se mu v nasprotnem primeru država odpove. »Prav tako ocenjujemo, da je takšen način reševanja dvojnega statusa primernejši od tistega, ki ga predlaga Vlada RS, saj spodbuja zavarovance, ki bi želeli ostati delovno aktivni tudi po izpolnitvi pogojev za starostno ali predčasno pokojnino, da to počnejo na legalen način. V nasprotnem primeru bo po naši oceni več sive ekonomije. Veliko potencialnih vplačevalcev polnih prispevkov za socialna zavarovanja se bo namreč po preračunu stroškov raje odločilo za delo na črno, ki ga bo izredno težko nadzorovati,« je še pojasnil Vrtovec.