Jernej Vrtovec za 24UR: V NSi načeloma podpiramo institut možnosti odpoklica županov

DELI:
15.03.2016, NSi

Jernej_Vrtovec_odbor_julij2015“Bistveno je, da gre zakonodaja v smer možnosti odpoklica župana, da ne prihaja do takšnih dogodkov, kakršnim smo priča zdaj v Kranju ali pa v drugih slovenskih občinah, ko prehajamo določene anomalije in se župani držijo svojih funkcij kot neki lokalni šerifi,” je v oddaji 24ur zvečer dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec. Državni zbor RS naj bi namreč kmalu odločila o spremembah zakonodaje, po katerih bi volivci imeli možnost odpoklica župana.

“Je pa potrebno biti tukaj zelo pazljiv in zakonodaja mora stremeti v smer, da ne bi prihajalo do določenih zlorab, ko bi že manjše število ljudi odločali o ponovnih volitvah. Če bo po spremembah zakonodaje kvota za razpis ali odpoklic župana dovoljšnja, potem bomo v NSi takšnim spremembam sledili. Ne smemo pozabiti, da je treba preprečiti morebitne zlorabe takšnega instituta, bodisi v politične namene ali kakršnekoli druge,” je v oddaji 24ur zvečer še dejal Vrtovec.

Poslanec NSi je obenem spomnil, da prav zaradi zdajšnje zakonodaje imamo težave tako v Kranju kot v Ljubljani, ko župane praktično ni možno odpoklicati. “Potem pa se dogaja bodisi ulica ali zborovanja na trgih, tudi nasilju smo bili priča,” je še pristavil Jernej Vrtovec.

Celotno oddajo 24ur zvečer si lahko pogledate TUKAJ.