Jernej Vrtovec: Vlada z zavrnitvijo novele zakona o zdravstvenem varstvu spet proti podjetnikom

DELI:
01.06.2016, NSi

VrtovecOdbor za zdravstvo je s sedmimi glasovi proti šestim ponovno zavrnil predlog sprememb zakona o zdravstvenem varstvu, s katerim smo želeli v NSi razbremeniti delodajalce regresnih zahtevkov ZZZS v primeru poškodbe, poklicne bolezni ali smrti delavca.

“Namen predloga zakona, ki smo ga pripravili v NSi, je uveljavitev pravičnejšega načina ureditve regresnih zahtevkov, ki jih ZZZS uveljavlja od delodajalcev. Predlagamo, da bi zavod lahko uveljavljal regresne zahtevke od delodajalcev le v primerih, ko bi škoda nastala zaradi velike malomarnosti delodajalcev ali namerno,” je na seji odbora poudaril Vrtovec.

Kot je še dejal poslanec NSi, odškodninski zahtevki lahko ogrozijo poslovanje nekaterih delodajalcev, predvsem ekonomsko šibkih, malih ter srednje velikih. “Poleg tega delodajalec tveganja, povezanega z regresnimi zahtevki, ne morejo zavarovati pri komercialnih zavarovalnicah, ki takih zavarovalnih produktov ne ponujajo,” je še poudaril Jernej Vrtovec in dodal: “Očitno pa vlada in koalicija ne razumeta stiske malih podjetnikov.”