Jernej Vrtovec v Odmevih: Naš predlog zdravstvene reforme izboljšuje storitve in konkurenčnost ter pometa s čakalnimi vrstami in korupcijo

DELITE TA
PRISPEVEK
15.12.2015, NSi

slovenija 09.07.2015, Jernej Vrtovec, poslanec, NSi, foto: Anze PetkovsekPoslanec NSi Jernej Vrtovec je bil včeraj zvečer gost Odmevov, kjer je beseda tekla o težavah v slovenskem zdravstvu in odgovornosti ministrice za zdravstvo. Jernej Vrtovec je v oddaji dejal, da NSi na težave opozarja že dlje časa in da je za njihovo rešitev že pripravila zdravstveno reformo.

»Težave v slovenskem zdravstvu se kopičijo že zadnjih nekaj let, v letu ministrovanja gospe Milojke Kolar Celarc se pa te težave še množijo. V Novi Sloveniji ministrici očitamo tri stvari: to je kadrovanje – afera Baričič v povezavi z UKC Ljubljana -, potem je tukaj nevzpostavljen dialog z vsemi deležniki v zdravstvenem sistemu ter odlaganje zdravstvene reforme. Ministrica je eno leto analizirala zdravstveni sistem, pri tem pa praktično nimamo narejenega še nič. In sedaj je predvsem na predsedniku vlade, da potegne določene poteze. Menim, da ima samo dve možnosti. Prva možnost, ki je nekako nedosegljiva je, da odstrani, tako rekoč zamenja vse deležnike, to je zdravstveni ceh in vse ostale, ki so se postavili po robu, druga, lažja možnost pa je, da zamenja ministrico. V Novi Sloveniji pa ponujamo tudi tretjo možnost, to pa so izhodišča za zdravstveno reformo, ki smo jih naredili v Novi Sloveniji. Predsedniku vlade vljudno predlagamo, da ta izhodišča podpre oz. posvoji, da lahko končno začnemo delati korake v smeri h krepitvi slovenskega zdravstvenega sistema,« je pojasnil poslanec NSi, ki se v oddajo javljal s kongresa CDU v Karlsruheju.

Predlog NSi: Vsak državljan naj izbere zavarovalnico in izvajalca zdravstvenih storitev po lastnih željah

Jernej Vrtovec je obrazložil tudi glavne značilnosti zdravstvene reforme, ki jo je NSi predstavili pretekli teden. Dejal je, da predlog NSi stremi k temu, da bo lahko vsak državljan in vsaka državljanka Republike Slovenije, imela možnost za svoj lasten denar izbirati zavarovalnico po lastnih željah, prav tako pa tudi izvajalca zdravstvenih storitev. »Kar pomeni večjo konkurenčnost, izboljšale se bodo storitve, zmanjšale se bodo čakalne vrste, konec pa bo tudi klientelizma in korupcije. Predlog Nove Slovenije so že podprli številni strokovnjaki, treba pa je reči, da smo predlog reforme prav s pomočjo nekaterih strokovnjakov zasnovali na strokovnih temeljih,« je še dejal poslanec NSi.

Pogovor v Odmevih si lahko ponovno ogledate TUKAJ.