Jernej Vrtovec: V NSi zaradi dogajanja okoli SDH in NLB razmišljamo o noveli kazenskega zakonika

DELI:
26.02.2016, NSi

JERNEJ VRTOVEC_8Poslanec NSi Jernej Vrtovec je v imenu Poslanske skupine NSi danes predlagal na nujni seji Komisije za nadzor javnih financ, da Državni zbor RS na dnevni red prve naslednje seje DZ uvrsti naslednjo točko:

“Vlada Republike Slovenije naj v roku 30 dni poroča Državnemu zboru o vseh ukrepih, ki jih je sprejela za preprečevanje nedavnega kadrovanja v slovenskih državnih bankah, ki ima vse znake sistemske korupcije, tudi z vidika priprave zakonodajnih podlag za kazenskopravno sankcioniranje odgovornih za imenovanja nekdanjih vodilnih oseb, ki so soustvarjali bančno luknjo.”

Kot je v izjavi za medije pojasnil poslanec NSi Jernej Vrtovec, je Vlada Republike Slovenije kot lastnik SDH odgovorna za dejanja vodstva SDH.

“Naša zahteva je posledica zadnjega kadrovanja SDH v NLB, saj so po našem prepričanju vsaj trije novi nadzorniki NLB sporni, ker so v preteklosti že bili na vodstvenih položajih v NLB, kar pomeni, da so soustvarjali bančno luknjo. Takšni ljudje po našem prepričanju enostavno ne bi smeli več sodelovati v vodstvih bank,” je dejal Vrtovec.

Dodal je še: “Predlagamo, da DZ opravi razpravo, in sicer o tem, da se naredi nekakšno bančno lustracijo. V kolikor nam vlada ne bo prisluhnila, pa bomo v NSi najverjetneje sami šli v spremembo Kazenskega zakonika. Ne smemo pozabiti, da smo davkoplačevalci dali konec leta 2013 v banke več kot 5 milijard evrov. TIsti, ki so soodgovorni za takšno luknjo, bi morali odgovarjati na sodiščih, ne pa da ponovno zasedajo pomembna mesta v teh istih bankah. Izjemno zaskrbljujoče je, da se tisti, ki so kopali bančno luknjo, zdaj ponovno ukvarjajo z nadziranjem bank, ki so jih v preteklosti že vodili.”

Koalicija je zahtevo NSi zavrnila.