Jernej Vrtovec: Škof dr. Alojzij Šuštar je bil ena izmed najpomembnejših osebnosti slovenske pomladi

DELI:
21.06.2017, NSi

Pred prihajajočim dnevom državnosti je Škrabčeva domačija včeraj pripravila pogovorni večer o vlogi, delu in zapuščini škofa dr. Alojzija Šuštarja v času osamosvojitve in demokratizacije Slovenije. Glavna gosta sta bila avtorja knjig o dr. Alojziju Šuštarju, poslanec NSi Jernej Vrtovec in škof dr. Anton Jamnik.

Avtorja sta se strinjala, da je dr. Šuštar gotovo eden izmed največjih Slovencev, opisala sta njegovo delo in se zaustavila predvsem pri njegovem velikem doprinosu k slovenski osamosvojitvi. Škof dr. Jamnik ga je opisal kot blago osebo z zelo širokim pogledom in vedno pripravljenega na dialog. Poslanec NSi Jernej Vrtovec pa je dejal, da je škof dr. Šuštar zagotovo zelo pomembna osebnost v procesu formiranja slovenske pomladi. »Zame je škof dr. Šuštar najpomembnejša osebnost slovenske pomladi in pravzaprav njen začetnik,« je povedal Vrtovec.

Oba avtorja sta se tudi strinjala, da je dr. Alojzij Šuštar eden najbolj dejavnih ljudi na področju prizadevanj za narodno spravo. Bil je namreč prepričan, da slovenski narod za svetlejšo prihodnost nujno potrebuje spravo in da jo je preko spravnih dejanj potrebno vedno znova iskati.