Jernej Vrtovec: Sestanek s Fakinom je bil produktiven, del naše zdravstvene reforme podpira

DELI:
28.01.2016, NSi

fakinPotem ko je vodstvo NSi predstavilo izhodišča za zdravstveno reformo Zdravniški zbornici Slovenije, katera jih je tudi podprla, so se predsednica NSi Ljudmila Novak, predsednik Sveta NSi Matjaž Trontelj in poslanec NSi Jernej Vrtovec sestali še z vodstvom Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki ga vodi Samo Fakin, pa tudi s Slovenskim zavarovalnim združenjem in Slovenskim zdravniškim društvom.

“Pogovori so bili produktivni. Zdravniška zbornica Slovenije je naše predloge za zdravstveno reformo podprla in v določeni meri je k tem našim predlogom naklonjen tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, zlasti v delu, ki govori o interni konkurenčnosti znotraj bolnišnic, gospod Fakin je danes izpostavil, da ni toliko razlik med nami kot se sicer zdi,” je v izjavi za medije dejal Jernej Vrtovec. “Zadovoljen sem, da je NSi skupaj s strokovnim odborom pripravila tako izvrsten dokument, ki odgovarja na potrebe slovenskega zdravstvenega sistema,” je še dodal poslanec NSi.

V.d. direktorja ZZZS Samo Fakin pa je sestanek z NSi komentiral z naslednjimi besedami: “Določene usmeritve so v predlogu takšne kot so tudi pogledi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, in sicer, da je v središču pacient, da je treba povečati učinkovitost in kvaliteto zdravstvenih storitev. Razhajamo pa se v pogledih konkurenčnosti. Menim, da je konkurenca pri zdravstvenem zavarovanju dražja, zato bo glede tega treba najti rešitve. Smo pa našli skupno rešitev, če ne bi bilo čakalnih dob, bi pacienti lahko hodili od izvajalcev do izvajalcev. Predlagal pa sem jim, da razmislijo tudi o notranji konkurenci med zdravstvenii izvajalci, to je plačilo po delu in kvaliteti, s čimer bi se kvaliteta usluge in cena prilagodila našim finančnim zmožnostim, s čimer se pa oboji strinjami.”

Vodstvo NSi se bo v okviru dvostranskih pogovorov v prihodnjih tednih sestalo še s preostalimi zdravniškimi in sindikalnimi združenji.

Celotna izhodišča za zdravstveno reformo NSi si lahko preberete TUKAJ.