Jernej Vrtovec: Pripojitev Factor banke in Probanke DUTB je bila napaka

DELI:
06.05.2016, NSi
Vir: Državni zbor/Čuk

Vir: Državni zbor/Čuk

Komisija DZ za nadzor javnih financ je na zahtevo Poslanske skupine NSi znova razpravljala o pripojitvi Factor banke in Probanke k DUTB. Razlog za sklic nujne seje komisije je bilo medijsko razkritje, da DUTB zaradi pripojitve Probanke in Factor banke potrebuje dodatnih 50 milijonov evrov proračunskega denarja, sicer ji grozi bankrot.

Ministrstvo in Banka Slovenije sta vnovič izpostavila, da banki nista porabili vse predvidene kapitalske pomoči, ali bo DUTB zaradi pripojitve potrebovala kapitalsko injekcijo, pa bo treba počakati na njeno vrednotenje prenesenega portfelja. A kot so poročali mediji, naj bi upravni odbor DUTB že februarja seznanil ministrstvo za finance, da DUTB zaradi pripojitve Factor banke in probanke potrebuje 50-milijonsko dokapitalizacijo.

“Epilog celotne zgodbe nadzorovane likvidacije in pripojitve Factor banke in probanke DUTB je dodatnih 50 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja,” je na seji dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec. “Odločitev vlade o pripojitvi Factor banke in Probanke DUTB je bila napaka. Na to smo v NSi že opozarjali,” je še dodal Vrtovec. “To, kar se odkriva v zadnjih mesecih, da nekoč odgovorni na Factor banki in Probanki izgubljajo spomin, pa je nedopustno.”