Jernej Vrtovec premieru Cerarju: Kakšni so strokovni kriteriji, po katerih kadruje vaša vlada?

DELI:
20.03.2017, NSi

»Kadrovanje v državnih podjetjih pod vašo vlado poteka po popolnoma napačnem načelu, ko referenca za imenovanje niso znanje, izkušnje in strokovnost, ampak zgolj lojalnost. V javnosti se tako vse pogosteje pojavljajo utemeljeni pomisleki o strokovni in osebnostni, primernosti ter integriteti določenih kandidatov za najpomembnejše položaje v državnih podjetjih,« je uvodoma dejal Jernej Vrtovec in premieru očital, da se za nadzornike državnih podjetij predlaga ljudi, za katere obstaja sum, da so v preteklosti že oškodovali državno premoženje, so brez ustreznih strokovnih kompetenc in referenc.

»Naj na tem mestu izpostavim še svež in vroč primer imenovanja za nadzornike SDH. Dveh vaših kandidatov za nadzornike zaradi domnevnih madežev iz preteklosti niti celotna koalicija ne podpira. Predsednik, celo v vaši lastni stranki so razdeljeni in izjave vaših najvplivnejših funkcionarjev se spreminjajo iz ure v uro iz dneva v dan,« je dejal Vrtovec in Mira Cerarja pobaral, kako lahko ob vsej odgovornosti, ki jo ima pri kadrovanju v državna podjetja, dejansko mirno spi in ne ukrepa.

»Vse skupaj je, po mnenju mnogih in tudi mene osebno, daleč od pred volitvami opevane etike in morale. Po vseh teh kadrovskih vragolijah me zato zanima: Kakšni so strokovni kriteriji vladnih kadrovskih odločitev in ali še vedno menite, da delujete etično?« je premiera v zaključju svoje obrazložitve poslanskega vprašanja vprašal Vrtovec.

Celotno obrazložitev vprašanja poslanca Vrtovca in odgovor premiera si lahko preberete TUKAJ.