Jernej Vrtovec: Opozarjamo na visoke izgube bolnišnic in zahtevamo ukrepanje ministrice

DELI:
31.03.2017, NSi

»V Novi Sloveniji smo zaskrbljeni nad slovenskim zdravstvenim sistemom, ki se nahaja v velikih težavah in je popolnoma neučinkovit«, je v vlogi predlagatelja nujne seje Odbora za zdravstvo povedal poslanec NSi Jernej Vrtovec. Eno večjih težav po njegovem mnenju predstavlja poslovanje slovenskih bolnišnic in drugih javnih zdravstvenih zavodov.

Opozoril je tudi na to, da vodstvo UKC ob polletju ni sprejelo nobenih ukrepov, pa čeprav jih je obljubljalo. Zaradi nestrokovnih menjav v svetih zdravstvenih zavodom pa na odgovornost kličemo tudi vlado in ministrico za zdravje. Zaradi tega od ministrstva pričakujemo rešitve za to, da se negativni trend ustavi.

Ogromne izgube naših bolnišnic

Zlasti bolnišnice se utapljajo v vse večjih izgubah, nadvse problematično pa je bilo poslovanje v letu 2016, ko so skupne izgube poslovanja zavodov znašale 40,5 milijona evrov, kar je za 31,09 milijona evrov oz. 330 odstotkov več kot leto poprej.

»Poslovanje je kritično predvsem v bolnišnicah, kjer se je izguba povečala za 34,45 milijona evrov. Med vsemi javnimi zdravstvenimi zavodi najbolj izstopa UKC Ljubljana, ki je posloval s 25,5 milijona evri izgube. Največ so k izgubi prispevali stroški gotovih zdravil, ki so bili v primerjavi z letom 2015 višji za kar 5,1 milijona evra. Stroški medicinskega materiala za enkratno uporabo so bili glede na leto 2015 višji za 1,6 milijona evrov. Novogoriška splošna bolnišnica je imela za 4,3 milijona evrov minusa, UKC Maribor pa 2,4 milijona evrov,« je pojasnil Vrtovec.

Vodstvo UKC in ministrstvo nista naredili vsega, da bi tako stanje preprečili

Jernej Vrtovec je izrazil tudi mnenje, da vodstvo UKC ni naredilo vsega, da stanje ne bi bilo tako porazno. Na to smo v Novi Sloveniji opozarjali že ob polletju, ko je zavod pridelal 12 milijonov evrov izgube.
»Za negativno poslovanje javnih zdravstvenih zavodov sta odgovorna tudi vlada in pristojna ministrica z zamenjavo večine svetov zdravstvenih zavodov. Te pa so bile večinoma nestrokovne,« je poudaril Vrtovec in dodal:
»V slovenskem zdravstvenem sistemu je država lastnik bolnišnic, naročnik in plačnik storitev ter regulator. Takšna sistemska ureditev ne dopušča uporabnikom storitev možnosti izbire izvajalca, zato krščanski demokrati podpiramo odpravo monopolov in predlagamo, da se določene bolnišnice predajo v upravljanje zasebnim zainteresiranim ustanovam, za začetek na način pilotnih projektov.«

Jernej Vrtovec je v imenu NSi Odboru za zdravstvo predlagal, da po razpravi sprejme naslednje sklepe:

1. Odbor za zdravstvo priporoča Ministrstvu za zdravje, da preuči javno mrežo izvajalcev zdravstvene dejavnosti na sekundarni ravni.
2. Odbor za zdravstvo priporoča Ministrstvu za zdravje, da sprejme ustrezne ukrepe za zmanjšanje izgube javnih zdravstvenih zavodov in jih do 30. 6. 2017 predstavi državnemu zboru.
3. Odbor za zdravstvo priporoča Ministrstvu za zdravje, da poroča o polletni uspešnosti poslovanja javnih zdravstvenih zavodov.