Jernej Vrtovec ob interpelaciji: Stanje zdravstvenega sistema se je pod vodstvom sedanje ministrice drastično poslabšalo

DELI:
13.09.2017, NSi

»Že druga interpelacija ministrice za zdravje v roku enega leta je dokaz, da je stanje v našem zdravstvenem sistemu zagotovo zelo zaskrbljujoče,« je prepričan poslanec NSi Jernej Vrtovec in dodal: »Ljudje se dejansko počutijo izigrane, kajti za denar, ki ga plačujejo v zdravstveni sistem, ne dobijo tega, ker bi morali dobiti. V obstoječem zdravstvenem sistemu se tako nihče ne počuti dobro. Ne uporabniki, in niti ne izvajalci zdravstvenih storitev.«

Poslanec NSi je poudaril, da naloga NSi ni, da bi iskali krivce za nastale razmere v zdravstvenem sistemu. »Zagotovo za nastale razmere niste krivi samo vi, ste pa odgovorni za to, da se v zadnjih treh letih ni zgodilo praktično nič, da bi se sistem izboljšal, da bi ljudje končno dobili človeka vreden zdravstveni sistem. Še več, stvari so se v zadnjih treh letih drastično poslabšale,« je bil jasen Jernej Vrtovec.

Korupcija, alarmantno financiranje zdravstvenih zavodov, nedoslednost in neobvladovanje resorja

Kot razloge za podporo NSi pri interpelaciji ministrice je poslanec NSi navedel neobvladovanje resorja in razmer v celotnem zdravstvenem sistemu, korupcijo, alarmantno financiranje zdravstvenih zavodov in nedoslednost pri ministričinem delu.

»Dogajajo se očitne anomalije, zato bomo za interpelacijo, ker želimo konec koncev narediti konec dolgim čakalnim vrstam, želimo narediti konec korupciji, ker želimo pregleden zdravstveni sistem in ker želimo dobro in vsem dostopno javno zdravstvo, ki ga državljani danes žal nimajo. Želimo konkurenčnost v slovenskem zdravstvenem sistemu, in pozitivno poslovanje javnih zdravstvenih zavodov,« je poudaril Jernej Vrtovec in dodal: »Za interpelacijo bomo tudi zato, ker ministrica nima niti celostne podpore med vsemi poslanskimi skupinami vladajoče koalicije. Če bo ministrica to interpelacijo prestala, spoštovane kolegice poslanke in kolegi poslanci pa tudi predstavniki Vlade, ne bo več kriva ministrica, ampak vsi tisti, ki ministrico podpirate.«

Denar namenjen otrokom izginja v žepe zasebnikov

V NSi menimo, da se sistemske korupcije v zdravstvenem sistemu ni dovolj zavzeto preganjalo in se je ne preganja dovolj zavzeto. Ta slabe praksa na različnih nivojih našega zdravstvenega sistema pa je postala popolnoma sprejemljiva in običajna.

»Denar, ki je prvotno namenjen za zdravljenje naših otrok, bolnikov izginja v zasebne žepe posameznikov. Sprašujem kaj se je z nami zgodilo, da to dovolimo, da se to dogaja, da je to sprejemljivo, da je to del posla,« je zgrožen Jernej Vrtovec, ki dodaja: »Razumem zdravniško napako, to je povsem logično ampak, če otroci umirajo zaradi neurejenih razmer, potem pa gre za šlamparijo na sistemski ravni, kar pa je nedopustno.«

Čakalne dobe so se povečale

Ministrica je vedno poudarjala, da je zmanjšanje čakalnih dob njena prioriteta, a od lanske interpelacije so se čakalne dobe v našem zdravstvu povečale.

»Razumem vašo željo, a v tej borbi ste neučinkoviti. Avgusta je na prvi pregled nad dopustno dobo čakalo 19 tisoč 863 ljudi, kar je 42 % več kot lani v tem času. Povečalo se je tudi predolgo čakanje na operacije in diagnostične storitve. Zaradi tega trdimo v Novi Sloveniji, da se s čakalnimi dobami ne borimo tako, kot bi se morali,« je prepričan Jernej Vrtovec.

Poslanec NSi je ministrici oporekal tudi slabo financiranje zdravstvenih zavodov. Leta 2016 je kar 22 javnih zdravstvenih zavodov poslovalo z izgubo, ustvarili so 40,5 milijona evrov izgube. Z izgubo ne poslujejo samo bolnišnice, ampak tudi 13 in 6 zdravstvenih domov ter 3 drugi zdravstveni zavodi. Z izgubo so poslovali tudi UKC Ljubljana, Maribor, Onkološki inštitut in 7 največjih slovenskih bolnišnic.