Jernej Vrtovec ob interpelaciji ministrice: V obstoječem zdravstvenem sistemu se nihče ne počuti dobro

DELI:
18.10.2016, NSi

poslanci_nsi_vrtovec_novak_horvat2016_dz»V obstoječem zdravstvenem sistemu se nihče ne počuti dobro – ne uporabniki in niti ne izvajalci zdravstvenih storitev. Imamo pa izvrstne in svetovno priznane strokovnjake, zdravnike, odlične zdravnike, srčno in požrtvovalno medicinsko osebje, pesti pa nas žal izjemno slab sistem in slaba organizacija tega sistema,« je v Državnem zboru ob interpelaciji ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc dejal poslanec Jernej Vrtovec.

Dejal je, da ministrica ni edina kriva, da je danes slovenski zdravstveni sistem v tako slabem stanju, a dodal: »Je pa ministrica Milojka Kolar Celarc najbolj odgovorna, da se v dveh letih, ko vodi ministrstvo za zdravje niso zgodile potrebne spremembe, ki bi pomenile boljši in finančno vzdržen zdravstveni sistem. Še več! Razmere v slovenskem zdravstvenem sistemu so se v zadnjih dveh letih močno poslabšale in prihaja do vse večjih anomalij.«

Z modernizacijo slovenskega zdravstva ne moremo več odlašati

V predstavitvi stališča NSi je Vrtovec izpostavil, da v NSi ocenjujemo, da si ministrica ne zasluži podpore, saj s svojimi dejanji ne daje nikakršnih obetov, da bo vlada pričela z modernizacijo zdravstvenega sistema oz. z zdravstveno reformo. Opozoril pa je tudi, da vlada daje javnosti slabo sporočilo, ko nekritično brani ministrico za zdravje. »Čeprav je ministrica izgubila zaupanje vseh deležnikov v zdravstvu, vseeno uživa polno podporo predsednika Vlade in celotne koalicije, vsaj za danes tako kaže, četudi je jasno, da brez podpore celotnega zdravstva tako zahtevanega projekta kakršna je zdravstvena reforma, ne more izpeljati nihče. S tem pa koalicija tudi sporoča, da je zdravstveni “status quo” sprejemljiv. S tem se ne morejo strinjati niti državljani, ki tudi po več let čakajo, da pride do zdravstvenega pregleda ali pa posega,« je pojasnil Vrtovec.

Neaktivno delo ministrstva in daljšanje čakalnih dob

Na slabo in neaktivno delo ministrice je poslanec Vrtovec opozoril tudi s pomočjo tabelarnega pregleda zdravstvene zakonodaje, ki še čaka na sprejem. Kot je dejal, je iz tega pregleda razvidno, da ključna reformna zakonodaja ni še niti v fazi priprave in je še daleč od sprejema in uveljavitve. »Poglejmo Zakon o lekarniški dejavnosti, ki se je ustavil na zadnji stopnji. Tudi sicer je Ministrstvo za zdravje skozi zakonodajni postopek do končnega sprejema pripeljalo le tri zakone, ki pa nimajo značaja reformnih zakonov,« je dejal Vrtovec in dodal, da so velik problem v času ministrovanja Kolar Celarčeve postale čakalne dobe. »Čakalne dobe so nedvomno posledica pomanjkanja finančnih sredstev. Gre za slabo organizacijo dela, pomanjkljivo zakonodajo, nepravilno in nedosledno vodenje čakalnih seznamov, itd.,« je glavne razloge za trenutno stanje naštel Jernej Vrtovec in poudaril, da dolge čakalne dobe vodijo do poslabšanja zdravstvenega stanja in povečanja tveganja za trajne posledice in smrt pacientov, neenakopravne obravnave pacientov pri dostopu do zdravstvenih storitev, gospodarske škode in tudi varnostnega tveganja za izvajalce zdravstvenih storitev.

Grafični prikaz stanja na nekaterih področjih v zdravstvu v Sloveniji:

1 5 2

Če ministrica ostane, odgovornost za zdravstveni sistem prevzema Miro Cerar

Vrtovec je v zaključku dejal, da bo, kot kaže, ministrica interpelacijo z lahkoto prestala, zato je napovedal, da z današnjim dnem še večjo odgovornost za razmere v slovenskem zdravstvu prevzema celotna koalicija, na čelu s predsednikom vlade Mirom Cerarjem.

Celotno stališče NSi, ki ga je predstavil Jernej Vrtovec, si lahko preberete TUKAJ.