Jernej Vrtovec o aktivnostih ministrice Katičeve: Gre za nedovoljeno vmešavanje v neodvisnost državnih družb!

DELITE TA
PRISPEVEK
15.02.2016, NSi
Jernej_Vrtovec_na_sejiOdbora2015

Vir: Državni zbor

Na zahtevo poslanske skupine NSi je bila v petek sklicana skupna seja dveh parlamentarnih odborov, kjer smo želeli dobiti pojasnila, zakaj se je obrambna ministrica Katičeva izven svojih pristojnosti sestala z vodstvom Slovenskega državnega holdinga in Holdinga slovenskih elektrarn.

Kot je v pojasnilu zahteve za sklic nujne seje Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor ter Komisije za nadzor javnih financ dejal Jernej Vrtovec, je ministrica posega v delovanje drugega ministrstva in tako prekoračila svoja pooblastila. »Gre namreč za nedovoljeno vmešavanje politike v neodvisnost teh družb. Več kot očitno obstaja sum, da se je ministrica neposredno vmešala v delovanje in kadrovanje gospodarske družbe v državni lasti, kar je v nasprotju tudi s smernicami OECD za korporativno upravljanje družb v državni lasti, ki med drugim določajo: »Vlada se ne sme vmešavati v vsakodnevno vodenje družb v javni lasti. Za doseganje začrtanih ciljev jim mora dovoljevati popolno avtonomijo poslovanja. Država mora pustiti odborom družb v državni lasti, da izvajajo svoje naloge in mora spoštovati njihovo neodvisnost.«, je dejal poslanec NSi.

Obstaja sum, da je ministrica dela v korist posameznih lobijev

Poseganje v delo družb v državni lasti, tudi tistih na področju energetike, ne sme in ne more biti v domeni Ministrstva za obrambo in ministrice – v tem primeru gre za sum, da ministrica ni delovala v javnem interesu, temveč predvsem v interesu določenih posameznikov oziroma določenih lobijev.

Jernej Vrtovec je še poudaril, da bi od vlade, ki je vseskozi obljubljala etično delovanje in se je v koalicijski pogodbi zavezala k depolitizaciji poslovanja družb v posredni ali neposredni državni lasti, upravičeno pričakovali, da bo spremenila dosedanjo prakso političnega vplivanja in bo umaknila politiko iz gospodarstva, s tem pa zagotovila neodvisno in avtonomno korporativno upravljanje teh družb.

Ministrica za obrambo na seji brez pravih pojasnil

Ministrica Katičeva in državni sekretar na Ministrstvu za finance Metod Dragonja sta sicer skušala pojasniti celotno zadevo v luči odgovornega ravnanja ministrice kot članice vlade Republike Slovenije, ki naj bi želela le dodatna pojasnila glede pomanjkanja meril pri upravljanju državnih naložb. Ker teh odgovorov ni dobila na seji vlade, naj bi jo državni sekretar Metod Dragonja povabil na omenjeni sestanek.

Ministrica žal ni izkoristila nujne seje, da bi pojasnila situacijo, ampak je celo zavajala s trditvijo, da je lobistični stik prijavila Komisiji za preprečevanje korupcije v zakonskem roku in še preden so jo novinarji spraševali o tej zadevi. Komisijo za preprečevanje korupcije je namreč obvestila po preteku roka in po tem, ko so o sestanku začeli pisati mediji.

NSi je ob koncu predlagala še sprejetje dveh sklepov, ki pa žal nista bila izglasovana:

  1. Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor in Komisija za nadzor javnih financ priporočata Vladi RS, da začne dosledno slediti smernicam OECD za korporativno upravljanje družb v državni lasti, ki med drugim določajo: »Vlada se ne sme vmešavati v vsakodnevno vodenje družb v javni lasti. Za doseganje začrtanih ciljev jim mora dovoljevati popolno avtonomijo poslovanja. Država mora pustiti odborom družb v državni lasti, da izvajajo svoje naloge in mora spoštovati njihovo neodvisnost.«
  2. Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor in Komisija za nadzor javnih financ predlagata predsedniku Državnega zbora, da na dnevni red prve naslednje redne seje Državnega zbora v skladu s 237. členom Poslovnika Državnega zbora uvrsti naslednjo točko dnevnega reda: »Predlog sklepa v zvezi s spornim političnim vmešavanjem v Holding slovenske elektrarne, d.d.«, ki se glasi: »Ministrica za obrambo Andreja Katič naj v roku 14 dni pisno poroča Državnemu zboru o vsebini in zaključkih sestanka s predstavniki HSE, d.o.o. in SDH, d.d..«.