Jernej Vrtovec: Nimam občutka, da živimo v izrednih okoliščinah, imam pa pogled naprej

DELI:
19.01.2017, NSi

“Zagotovo Slovenija ne sme kršiti mednarodnega prava, ampak jaz bi od Sveta Evrope in od ostalih evropskih institucij pričakoval predvsem to, da bi preprečili izvor migrantske in begunske krize na samem izvoru, da ne bi bile države članice Evropske unije potem same primorane ukrepati tako kot zdaj ukrepa Slovenija z zakonom o tujcih za morebitni naslednji migrantski val,” je v oddaji Studio City dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Poudaril je še, da prvotna naloga evropskih institucij in tudi Sveta Evrope bi morala biti ne da opozarja nas, države članice, katero zakonodajo naj v tem primeru sprejemamo. “Ampak da nekaj naredi na izvoru te krize,” je v oddaji Studio City dejal Vrtovec.

Pojasnil je še: “Mi ne moremo poskrbeti za toliko ljudi, kolikor si jih želi priti v Slovenijo, v Avstrijo in tako dalje. To je enako, kot da bi rekel jaz jih lahko sprejmem doma pet, ne morem pa jih 200, kajti moja hiša je premajhna in Slovenija je premajhna za vse, zaradi tega je ta zakon zelo dobrodošel, kajti je varovalka, če pade sporazum Evropska unija – Turčija, in da pride na vrata Slovenije preveliko število migrantov, Slovenija lahko ukrepa.”

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je hkrati še izrazil željo, da niso migranti ne pred vrati naše ali katerekoli tuje države, da imajo zavetje v svojih državah, da je za njih poskrbljeno že na poti. “Ampak če drugače ne gre, pa moramo zavarovati človekove pravice tako naših državljanov, ki so na prvem mestu, in migrantov,” je poudaril.

Celotno oddajo Studio City si lahko pogledate na tej POVEZAVI.