Jernej Vrtovec: Nad ministrico Katičevo visi sum neupravičenega vmešavanja v HSE

DELI:
29.01.2016, NSi

slovenija 09.07.2015, Jernej Vrtovec, poslanec, NSi, foto: Anze PetkovsekMinistrica za obrambo Andreja Katič (SD) se je po poročanju medijev pred koncem lanskega leta sestala na ministrstvu za obrambo z državnim sekretarjem Metodom Dragonjo, vodstvom SDH in prvim nadzornikom HSE. O sestanku so pisale Slovenske novice, na njem pa so bili poleg Katičeve in državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Dragonje prisotni še prvi mož Slovenskega državnega holdinga (SDH) Marko Jazbec, članica uprave SDH Nada Drobne Popovič in prvi nadzornik Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Miloš Pantoš.

Poslanska skupina NSi je zaradi suma neuprevičenega vmešavanja v poslovodstvo HSE vložila sklic za nujno sejo Odbora za infrastrukturo in Komisijo za nadzor javnih financ.

“Precej nenavadno je, da ima ministrica za obrambo na svojem ministrstvu nek sestanek z družbo, ki spada pod nek drug resor. Upravičeno se pojavljajo sumi, da je bila želja ministrice po političnem kadrovanju in vmešavanju v poslovodstvo HSE. To je tudi odmik od smernic OECD, od koalicijske pogodbe, volilnega programa SD, in prav zaradi tega smo se v NSi odločili za sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ. Ministrica Andreja Katič obenem prihaja iz Velenja, kjer vlada tako imenovani šaleški vpliv in to vzbuja vrsto sumov, da gre pri tem morda tudi za koruptivno dejanje. Zato smo sklicali nujno sejo odbora za infrastrukturo, pod katerega spada HSE, in Komisije za nadzor javnih financ. Naš cilj tega sklica pa je, da se razblinijo vsi dvomi, zakaj je prišlo do tega sestanka,” je ob vložitvi sklica v izjavi za medije dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Celotno zahtevo za sklic nujne seje si lahko preberete TUKAJ.