Jernej Vrtovec na POP TV: Prvi ukrep mora biti usmerjen v to, da spoštujemo schengenska pravila

DELI:
19.01.2016, NSi

JVrtovec_2014NKJernej Vrtovec je bil gost oddaje 24UR zvečer, kjer je komentiral ponujeni odstop finančnega ministra Mramorja in reakcijo premierja Cerarja, ki njegovega odstopa ni sprejel. Kot je dejal poslanec NSi, je predsednik vlade breme celotne afere sprejel nase, dodatno vprašanje pa je, kako se bo minister Mramor s tem težkim nahrbtnikom v bodoče uspel pogajati s ključnimi deležniki, bodisi s sindikati, obrtniki, podjetniki ali z župani slovenskih občin.

»Minister Mramor bo imel ta nahrbtnik skozi ves čas na sebi in sedaj celotna zgodba ni le na finančnemu ministru, ampak na celotni koaliciji,« je še dodal Vrtovec. V oddaji pa so se dotaknili tudi reševanja migrantke krize. Kot je znano svoje meje trenutno kontrolira sedem držav: Avstrija, Danska, Švedska, Nemčija, Norveška, Malta ter zaradi grožnje terorizma tudi Francija. Na vprašanje, kako naj se Slovenija pripravi na nov migrantski val, je Jernej Vrtovec dejal: »Najboljša pot je pravna pot in glede na to, da smo članica schengenskega območja, moramo spoštovati pravil schengena. Ker ta trenutek Slovenija teh pravil ne spoštuje, smo posledično tako rekoč izločeni s strani Avstrije. Avstrija kot kaže mimo Slovenije zapira svoje meje. Danes za potovanje v Avstrijo potrebujete osebno izkaznico in Slovenija lahko kaj kmalu postane nekakšen žep za migrante.«

Vrtovec: Lačne in žejne bomo vse nasitili, migrantom pa ne dovolimo vstopa v SLovenijo

Poleg tega je poslanec NSi dejal, da je Slovenija trenutno prepuščena predvsem sama sebi in mora zato sama ukrepati. »In prvi ukrep mora biti usmerjen v to, da spoštujemo schengenska pravila, da spoštujemo pravo in dovolimo vstop v Republiko Slovenijo le vsem tistim, ki se izkažejo za begunce, se pravi tiste, ki so potrebni pomoči. Lačne in žejne bomo vse nasitili. Tisti pa, ki se izkažejo za migrante, jim ne dovolimo vstopa v Republiko Slovenijo, kajti to bo začela početi Avstrija in to moramo začeti početi tudi mi, sicer, ponavljam, bo Slovenija v hudih težavah, ko bo na našem območju lahko na desettisoče migrantov,« je še pojasnil Vrtovec.

Celoten pogovor si lahko ogledate TUKAJ.