Jernej Vrtovec: Ministrica, s čim so se vam mladi zdravniki tako zamerili, da bijete novo bitko proti njim?

DELI:
12.07.2017, NSi

»Nobenega utemeljenega razloga ni, da zakon o zdravniški službi danes sprejemamo po skrajšanem postopku. Zakon, ki ureja delo in poslanstvo zdravnikov je eden pomembnejših elementov nekakšne zdravstvene reforme in bi ga morali obravnavati po rednem postopku,« je v stališču NSi o zakonu o zdravniški službi poudaril poslanec Jernej Vrtovec.

Vedno znova bijete borbe z mladimi zdravniki

»Tako meni tudi stanovska organizacija mladi zdravniki, ki pa jih ministrica že skoraj pregovorno ne vključuje v dialog. Nasploh je dialog in iskanje kompromisnih rešitev šibka točka ministrice in njenega resorja,« je bil kritičen poslanec NSi in dodal: »Draga ministrica in koalicija, povejte s čim so se vam ti mladi zdravniki tako zamerili, da bijete bitko proti njim vedno znova iz zakona v zakon.«

Poslanec NSi je povedal, da so tudi tokrat mladi zdravniki poslance pozvali, naj poslušajo njihove argumente. »Nezadovoljstvo nad pogoji dela, neenakopraven položaj z ostalimi zaposlenimi v javnem zdravstvu, vmešavanje politike v stroko, to so le nekateri razlogi, ki mlade zdravnike torej skrbijo. Mladi zdravniki tudi menijo, da ta zakon postaja del problema zdravstvenega sistema in ne del rešitve,« je nezadovoljstvo mladih zdravnikov predstavil Jernej Vrtovec.

Zdravniki zaradi slabih razmer odhajajo v tujino

»Za nas krščanske demokrate je pri obravnavi tega zakona zgolj in samo eno temeljno vprašanje, in sicer: Ali bomo zaradi spremembe zakona imeli pri nas več zdravnikov in posledično boljšo dostopnost do zdravstvenih storitev in manjše čakalne vrste,« je poudaril Vrtovec.

Zdravniki se na slabe razmere za delo odzivajo tako, da gredo delati v tujino. »To so najbolj usposobljeni mladi kadri, ki jih tukaj 10 let izobražujemo, potem pa gredo po boljši kruh v tujino. S tem zakonom bo pogrom mladih zdravnikov v tujino samo še večji,« je opozoril poslanec NSi.

V Sloveniji po zadnjih dostopnih podatkih OECD namreč povprečje 2,4 zdravnika na tisoč prebivalcev. Povprečno število specialistov družinske medicine na 100 tisoč prebivalcev je 49,9, kar Slovenijo spet uvršča v spodnji del seznama vseh držav. Irska, ki je na vrhu seznama, ima na primer 272,5 specialista družinske medicine na 100 tisoč prebivalcev.

»Zato bi v NSi od ministrice pričakovali, da bomo lahko obravnavali takšen zakon o zdravniški službi, ki bo kar najbolje usklajen z deležniki, ki jih najbolj zadeva. Vendar smo spet ostali praznih rok,« je poudaril poslanec Vrtovec in dodal: »Od ministrice že ves čas pričakujemo, da bo rešila že več kot 25 letni problem nevzpostavljene javne mreže, a tudi s tem zakonom temu ni tako.«