Jernej Vrtovec: Kako smo na mejah pripravljeni na izrazito turistično sezono?

DELI:
03.05.2017, NSi

“Razumljivo je, da moramo kot odgovorna članica schengenskega območja dosledno varovati mejo, a težave pri svojem delovanju so zaradi gneč na meji utrpeli tudi nekateri slovenski podjetniki. Več ur so morali čakati tudi turisti in ostali državljani,” je na Odboru za notranje zadeve, ki ga je sklicala NSi zaradi pereče aktualne problematike gneč na meji, povedal poslanec NSi Jernej Vrtovec. Vladi je zastavil več vprašanj z dogajanjem na meji.

Imamo na meji zadostno število policistov?

Od 7. aprila naprej je namreč Slovenija začela uvajati sistematično preverjanje vseh potnikov, ki vstopajo čez našo južno mejo, kar je pomenilo, da so na mejnih prehodih nastali dolgi zastoji.
Zato je vlado povprašal o tem ali je na meji zadostno število policistov, je tehnična pripravljenost uradnikov ustrezna in če je sodelovanje z Republiko Hrvaško zgledno. “Glavno vprašanje je, kako smo na mejah pripravljeni na izrazito turistično sezono,” je poudaril poslanec NSi.

Kako bo sploh izgledalo ciljno preverjanje na meji?

Opozoril je tudi na dogovor Plenković-Cerar-Juncker in na podaljšanje nadzora na avstrijski meji. “Javnost se sprašuje kako bo izgledalo to ciljno preverjanje na meji, ko bo vrsta dolga več kot 15 minut? Za nekega terorista bo kot kaže najbolje, če počaka, da se naredi večja gneča in se tako izogne striktnemu nadzoru na meji,” je opozoril Jernej Vrtovec in dodal: “Na drugi strani pa nas vse zanima, koliko je slovenska vlada naredila pri tem, da bi bil nadzor na slovensko-avstrijski meji odpravljen? Danes smo namreč izvedeli, da bo nadzor na meji ostal še pol leta.”