Jernej Vrtovec: Azilno zakonodajo je treba zaostriti, zakona o mednarodni zaščiti ne moremo podpreti

DELI:
01.03.2016, NSi
Vir: Državni zbor/Čuk

Vir: Državni zbor/Čuk

Državni zbor je danes na redni seji odločal o predlogu zakona o mednarodni zaščiti, ki ga je pripravila vlada Mira Cerarja. Poslanec NSi Jernej Vrtovec je ob predstavitvi stališča PS NSi poudaril, da se NSi zavzema za zaostritev azilne zakonodaje, a predlaganih rešitev vlade ne more podpreti.

“Po šestih mesecih, odkar je Evropska unija tako rekoč postala ujetnica migrantske krize, danes postaja vsem jasno, da skupne evropske rešitve ne bo, zato je logično, da posamezne države ukrepajo in migrantska vprašanja rešujejo v skladu z interesi svoje lastne države in svojih lastnih državljanov,” je dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec. Po njegovih besedah bi državni zbor moral sprejeti povsem nov zakon o mednarodni zaščiti. “Njegova vsebina bi morala biti odraz vseh dejstev, povezanih z migrantsko krizo, številnimi posledicami, ki jih za našo državo prinaša veliko število migrantov,” je opozoril Vrtovec. “Pri sprejemanju te zakonodaje, bi morali imeti pred očmi predvsem ekonomski in varnostni vidik. Zakaj v Novi Sloveniji poudarjamo zaostritev azilne zakonodaje? Prvič, ker Slovenija postaja za migrante vse bolj ciljna država. In drugič, zaradi povratnega migrantskega vala, kajti Slovenija postaja ciljna država tudi za tiste, ki jih ciljne, do zdaj ciljne države – Nemčija, Avstrija – zavračajo. In tretjič, želimo si zaostritve azilne zakonodaje zaradi enakopravnosti, da razbremenimo te napetosti med slovenskimi državljani,” je še dejal Vrtovec.

Poslanec NSi je ob tem še poudaril, da bi Slovenija morala omejiti skupno kvoto oseb za priznanje mednarodne zaščite. “Tukaj moramo poudariti, kakšne so naše zmožnosti, lahko sprejmemo 5 tisoč oseb, lahko 10 tisoč oseb, ne moramo pa sprejeti 100 tisoč oseb,” je dejal Jernej Vrtovec. “In tukaj se mora Državni zbor poenotiti, kakšne so naše možnosti, da zagotovimo varnostni vidik in ekonomski vidik. In Nova Slovenija je z amandmaji na seji odbora predlagala, da bi takšno zaščito lahko ponudili največ 5 tisoč osebam. Žal smo bili zavrnjeni,” je še pristavil Vrtovec.

 “Vlada je pred več kot tednom dni, skupaj z ostalimi državami ob balkanski migrantski poti sklenila, da bo Slovenija odslej na dan sprejela največ 580 migrantov. Krščanske demokrate ob tej novici zelo skrbi, vlada to odločitev argumentira z dejstvom, da le toliko, torej 580 migrantov dnevno lahko popiše oziroma registrira v skladu s pravili,” je na seji Državnega zbora še poudaril poslanec NSi Jernej Vrtovec.