JANEZ CIGLER KRALJ: DO DOLGOTRAJNE OSKRBE BREZ POVEČANJA STROŠKOV DELA

DELI:
28.08.2020, NSi

Na današnji novinarski konferenci je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj spregovoril o zakonskih predlogih ter ukrepih vlade, ki se dotikajo resorja ministrstva za delo.

»Ukrep čakanja na delo je bil včeraj na vladi podaljšan. Od začetka epidemije je bil ta ukrep eden izmed nosilnih in je pomagal panogam, ki so morale prenehati svojo dejavnost zaradi posledic epidemije. Gospodarstvu smo tako dali še dodaten mesec, da se lahko prilagodi. V nadaljevanju želimo spodbujati predvsem ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, ki je bolj razvojno naravnan in spodbujevalen,« je dejal minister Janez Cigler Kralj, ki spodbuja vse delodajalce, da v tem mesecu poiščejo nove priložnosti in rezerve, da lahko začnejo poslovati in si nato pomagajo z ukrepom skrajšanega delovnega časa. Poudaril je, da kazalniki kažejo, da se razmere v gospodarstvu umirjajo in da se le-to vrača na raven iz leta 2019.

Prejšnji teden so na seji vlade sprejeli tudi uredbo, ki prinaša 30 milijonov za domove za starejše. »S tem bodo domovi za starejše lahko zaposlili 550 novih sodelavcev in bistveno razbremenili svoje ekipe, ki so bile v prvem valu epidemije močno obremenjene,« je izpostavil.

Kljub uradu za demografijo ostajamo nosilci bistvenih politik

»Ustanovitev urada za demografijo, ki je dvignila nekaj prahu, je bila na to v končni verziji takšna, da smo se dogovorili, da pristojnosti urada ne posegajo v noben resor, predvsem pa ne v resor ministrstva za delo,« je poudaril Janez Cigler Kralj in dodal: »Ostajamo nosilci bistvenih politik, ki so prioritete našega mandata. Ostajamo nosilci skrbi za starejše, družinske politike, medgeneracijskega sodelovanja ter trga dela. Urad za demografijo pa je dobrodošel koordinator politik med različnimi resorji. Prav to je eno od pomanjkljivosti državne administracije.«

V NSi smo zelo zadržani do novih obremenitev za financiranje dolgotrajne oskrbe

Dejal je tudi, da smo v NSi zadržani do predlaganega načina financiranja dolgotrajne oskrbe, kot ga predvideva osnutek zakona, saj prinaša novo obremenitev prihodkov iz dela. Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je trenutno v javni obravnavi, ni povsem usklajeno z ministrstvom, ki ga vodi.

»Naše predpostavke so bile, da skrb za starejše ostane v pristojnosti ministrstva za delo, finančno breme za starejše pa se ne poveča,« je dejal. Poudaril je, da v NSi nismo naklonjeni predlagani novi prispevni stopnji za dolgotrajno oskrbo v višini 1,47 odstotka. Po tem predlogu se namreč dviguje prispevek delodajalca in zmanjšuje neto plača delavca.

»V NSi smo zelo zadržani do tega, saj prinaša nove obremenitve na dohodke iz dela. Zavedam se, da ne bo najlažje najti pravičnega in solidarnega vira financiranja dolgotrajne oskrbe, verjamem pa, da bo strokovna javnost konstruktivno pristopila k iskanju predlogov,« je dejal minister. Svojega bo prispevala tudi NSi.

Ščitimo slovenske državljane, ki delajo v Avstriji

Minister za delo je danes tudi povedal, da je vlada na njegov predlog v četrtek tudi sprejela odločitev, da se Slovenija priglasi kot stranski udeleženec na evropsko sodišče v primeru tožbe češke državljanke, ki dela v Avstriji, zoper Avstrijo zaradi zakona, ki določa indeksacijo otroških dodatkov za otroke delavcev, zaposlenih v Avstriji, katerih otroci pa ne ne živijo na ozemlju Avstrije. »Za te otroke se otroški dodatki indeksirajo (znižajo ali zvišajo) na raven življenjskih stroškov države, v kateri prebivajo. S tem dokazujemo, da ščitimo slovenske državljane, ki delajo v Avstriji,« je še povedal Janez Cigler Kralj.