Izvršilni odbor NSi zaradi škodovanja ugleda stranke izključil Aleša Hojsa

DELI:
14.07.2016, NSi

Robert IlcIzvršilni odbor je na včerajšnji 19. redni seji sprejel sklep, da se gospoda Aleša Hojsa izključi iz stranke Nova Slovenija – krščanski demokrati. V nadaljevanju objavljamo celotno izjavo za medije glavnega tajnika NSi Roberta Ilca.

“Glede na dejstvo, da je gospod Aleš Hojs sam sporočil medijem včerajšnjo odločitev Izvršilnega odbora (IO) NSi, lahko potrdim, da je IO na včerajšnji 19. redni seji obravnaval predloge več članic in članov, občinskih in regijskih odborov ter podmladka NSi, da se gospoda Hojsa izključi iz stranke. IO je tako na včerajšnji seji skoraj soglasno sprejel sklep, da se gospoda Hojsa izključi iz stranke.

V obrazložitvi smo zapisali, da je gospod Hojs v zadnjih dveh letih v različnih medijih in na družbenih omrežjih večkrat nastopil neprimerno in žaljivo do stranke ter do njenih predstavnikov, s čimer je škodil ugledu stranke.

V njegovih dejanjih smo zaznali neposredno kršitev 11. člena statuta NSi, ki pravi, da smo člani stranke dolžni zagotavljati enotnost stranke in se vzdrževati dejanj, ki bi lahko imele škodljive posledice za stranko in njen ugled.

NSi je zelo demokratična stranka, v zadnjih 10 letih ni izključila nikogar. Kar se tiče demokratičnosti sprejemanja včerajšnjega postopka, pa poudarjam, da je bil ta sprejet v skladu z veljavnim statutom, ki je bil na demokratičen način sprejet na kongresu stranke kot najvišjem organu. Včerajšnji sklep IO je bil sprejet v skladu z veljavnimi pravili stranke.

Ker imamo v stranki demokratična pravila, ima gospod Hojs v 15 dneh možnost pritožbe na razsodišče stranke.

V NSi ne prekinjamo dialoga. Prav zato, ker smo demokratična stranka, smo dve leti dopuščali možnost, da se razmere z gospodom Hojsom umirijo, ko pa so njegova dejanja v zadnjem obdobju šla čez vse meje, smo morali zaščititi ugled stranke in sprejeti odločitev, da se gospoda Hojsa izključi.

IO je bil pri sprejemanju včerajšnje odločitve skoraj popolnoma enoten, le en član je glasoval proti sklepu.”