IVA DIMIC: ZNANJE SLOVENSKEGA JEZIKA JE KLJUČNO ZA USPEŠNO INTEGRACIJO OTROK PRISELJENCEV

DELI:
08.12.2023, NSi

»V Novi Sloveniji smo se odločili, da ponovno vložimo zakon o osnovni šoli, ker je znanje slovenskega jezika ključno za uspešno integracijo otrok priseljencev. Vemo, da je v naše osnovne šole vsako leto več vpisanih otrok tujih državljanov, katerih materni jezik ni slovenščina. V razredu je zato iz dneva v dan več stisk: otroci se ne počutijo sprejete, ker ne razumejo slovenskega jezika, pouk pa je zaradi njih dodatno otežen,« je uvodoma zbrane na novinarski konferenci opozorila poslanka NSi Iva Dimic.

Kot rešitev stisk otrok priseljencev zato predlagamo, da se uzakonijo jezikovne pripravljalnice. »Pripravljalnice so namenjene večjemu poznavanju slovenskega jezika in kulture. V času pripravljalnice bi otroci obiskovali tudi predmete: šport, likovna umetnost in glasbena umetnost ter po presoji ravnatelja tudi druge dejavnosti. Pripravljalnico lahko glede na potrebe organizira tudi več šol skupaj,« je poudarila poslanka.

Dejala je še, da otroci s tem ne bi bili izvzeti iz razreda, ampak da bi bili s svojimi vrstniki vsak dan pri predmetih, kot so športna vzgoja, likovna umetnost, glasbena umetnost, izbirni predmeti, informatika, skratka pri vseh ostalih. Kar pa se tiče jezika oziroma predmetov, kjer je poglavitno znanje slovenskega jezika, bi se ti otroci dodatno izobraževali v pripravljalnicah. »Do nas je prišlo veliko izrazov podpore. S predlogom se strinjajo v Skupnosti mestnih občin in Združenju občin v Sloveniji, ravnatelji ter učitelji. Podpirajo nas tudi starši otrok, ki ne znajo slovenskega jezika,« je dodala Iva Dimic.

Otrokom in staršem priseljencem želimo v NSi omogočiti hitrejšo integracijo, pri tem pa nas ovira vladajoča koalicija. »Vlada vztraja pri stališču, da teh stisk zaradi neznanja jezika ni, še več, pravi, da, če bi se ti otroci ločeno, dodatno učili slovenščino, bi to pomenilo še večjo segregacijo. V Novi Sloveniji se s tem absolutno ne strinjamo in želimo, da se to področje uredi,« je še poudarila Dimiceva.