Iva Dimic: Zakaj so komunalni prispevki tako visoki in socialno nesprejemljivi?

DELI:
26.05.2017, NSi

»Gospa ministrica sprašujem vas, zakaj so komunalni prispevki po občinah tako različni in zakaj so nekateri tako visoki, da so socialno nesprejemljivi in popolnoma spregledajo socialno sliko občin? Kako ste predvideli reševanje vprašanj nezmožnosti plačevanja komunalnega prispevka ravno pri tistih, ki so socialno nezmožni tega plačevanja?« je ministrico za okolje in prostor vprašala poslanka NSi Iva Dimic.

Komunalni prispevek naj bo sorazmeren z možnostjo občanov za poplačilo

V poslansko pisarno NSi namreč prihajajo krajani Rakeka, ki so zelo vznemirjeni, saj niso bili obveščeni o višini samega zneska komunalnega prispevka in so naenkrat začeli dobivati odločbe oziroma informativni izračun.

»Kljub temu, da so spraševali in klicali na občino, jim prej nihče ni povedal kakšen bo njihov delež. Zdi se mi, da je potrebno razumeti, da mora biti komunalni prispevek sorazmeren z možnostjo občanov za poplačilo,« je problematiko v nekaterih občinah izpostavila Iva Dimic.

»Me pa vseeno zanima, kako je z nadzorom nad odmerjeno višino komunalnega prispevka? Ravno iz tega vidika, da je potrebno pri obračunu pogledati tudi socialno stisko in seveda zmožnost občanov glede poplačila. Občine se med seboj tako razlikujejo, da se plačilo lahko razlikuje za 1500 evrov,« je opozorila Iva Dimic.

Celotno poslansko vprašanje in odgovor ministrice si lahko preberete TUKAJ.