Iva Dimic: Zahtevamo nujno sejo odbora, Židan uničuje konkurenčnost kmetij

DELI:
24.02.2016, NSi

dimic_4Podpredsednica NSi Iva Dimic je na današnji novinarski konferenci predstavila zahtevo za sklic nujne seje odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano glede posledic uvedbe davčnih blagajn v kmetijstvu in ureditve dopolnilnih dejavnosti na kmetiji.

»V NSi skupaj s številnimi kmeti opozarjamo, da je področje kmetijstva v Sloveniji prenormirano. Številne birokratske zahteve onemogočajo in blokirajo razvoj dopolnilnih dejavnosti na kmetiji. Številni kmetje razočarani opouščajo svoje dopolnile dejavnosti,« je dejala podpredsednica NSi Iva Dimic.

»Kmetje so jezni, ker ministrstvo tako pogosto spreminja svoje uredbe. Kmetje in uradniki se še na prejšnjo ureditev dopolnilnih dejavnosti niso dobro navadili, pa je vlada že sprejela nove ureditve. To povzroča zmedo,« meni Iva Dimic.

Podpredsednica NSi je še izpostavila, da je bila preusmeritev v dopolnilne dejavnosti skoraj nujna oziroma edina možnost za obstoj kmetij, saj že predelava mleka v kislo mleko ali jogurt po naši zakonodaji zahteva registracijo dopolnile dejavnosti, medtem ko to v sosednji Avstriji še vedno spada pod osnovno dejavnost. »S tem pada konkurenčnost naših kmetij,« je poudarila Iva Dimic. »Kmete pa je zdaj prizadela še uvedba davčnih blagajn, ki bo prinesla veliko težav predvsem pri manjših in srednjih družinskih kmetijah. V kmetijstvu so davčne blagajne zelo prizadele prav tiste, ki bi se naj jih ščitilo. To so majhne in srednje velike kmetije,« je še dejala Iva Dimic.

Podpredsednica NSi še meni, da bodo davčne blagajne številne pridelovalce zelenjave prisilile, da bodo opustili trženje svojih pridelkov. »Davčne blagajne prinašajo tudi veliko težav društvom, ki na podeželju povezujejo številne različne skupine,« je še pristavila Iva Dimic.

»Davčne blagajne so se v praksi pokazale kot popolnoma neprimerne: kmetje najbolj izpostavljajo nepraktičnost uporabe davčnih blagajn na tržnicah, kjer se prodaja za manjše zneske, hkrati pa nastaja tudi zmeda zaradi različnih predpisov za pridelke iz osnovne dejavnosti ter ostale in posledično velik upad prometa.«

»V NSi s sklicem nujne seje odbora za kmetijstvo pozivamo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvo za finance, naj se v najkrajšem času dogovorita o primerni davčni razbremenitvi slovenskih kmetov ter pričneta s postopki za ukinitev davčnih blagajn. Hkrati zahtevamo od ministra Dejana Židana, naj v polni meri upošteva pripombe kmetov in reprezentativnih kmetijskih organizacij na veljavno Uredbo o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji ter jo ustrezno spremeni,« je poudarila podpredsednica NSi Iva Dimic.

»Ne moremo se znebiti občutka, da minister Židan skrbi zgolj za velika kmetijska podjetja, medtem ko zapostavlja manjše in srednje velike kmetije, na katerih je način pridelave in prodaje pridelkov povsem drugačen. Kmetje so ministra s protestnim pismom že pozvali k odstopu, če se v roku enega meseca zakonodaja ne bo začela ustrezno spreminjati za vse kmetijske panoge. Potrebujemo zakonodajo, ki je življenjska, ki upošteva prakso in je ne bodo delali le uradniki iz pisarn. Zakonodaja mora biti po meri ljudi ter primerljiva, recimo, z enostavno avstrijsko zakonodajo. Hkrati nas izjemno skrbi, ker naj bi minister Židan pripravljal tudi nov, višji izračun katastrskega dohodka, ki bo, kot kaže, še zadnji žebelj v krsto slovenskega kmetijstva,« je na novinarski konferenci še dejala podpredsednica NSi Iva Dimic.

Zahtevo NSi za sklic nujne seje odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano si lahko preberete TUKAJ.