Iva Dimic: V šolah je potrebna prisotnost lokalno pridelanega sadja in zelenjave

DELI:
03.02.2016, NSi

IDimic_sejaDZ_mikroOdbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na redni seji obravnaval predlog Deklaracije o usmeritvah za delovanje Republike Slovenije v institucijah Evropske unije. Predsednica odbora Iva Dimic se je v razpravi dotaknila številnih področij, ki jih deklaracija pokriva, še posebej pa usmeritev na področju kmetijstva, gozdarstva in varne hrane.

Poslanka NSi je predstavnike ministrstva med drugim vprašala: “Shema šolskega sadja, zelenjave in mleka je dober ukrep, me je pa zmotilo, da so vanj vključene banane? Želela bi izvedeti, kako so se banane znašle v deklaraciji? Ali gre morda za pritisk največjega uvoznika banan v Slovenijo? Predvsem moramo omogočiti prisotnost lokalno pridelanega sadja in zelenjave v šolah. Spomnimo se pretekle sezone, ko so pridelovalci imeli velike presežke kakijev, pa jih ni bilo mogoče nikamor prodati.”

Procesi uvajanja določenih ukrepov, kot je shema šolskega mleka, po mnenju Dimičeve trajajo predolgo. “Pozivam ministrstvo, da z večjo pobudo pristopi k temu, da ne bo prevladoval občutek, da se predlogi samo omenjajo v deklaracijah in kopirajo iz leta v leto, do realizacije pa ne pride,” je dejala.