Iva Dimic: V NSi predlagamo ponovno uvedbo brezplačnega vrtca za drugega otroka

DELI:
03.02.2017, NSi

Iva Dimic_NK_2017»Ker vlada na številnih področjih ukinja varčevalne ukrepe, v NSi menimo, da bi morali dati prednost tistim ukrepom, ki so prizadeli predvsem družine. Zato smo krščanski demokrati pripravili paket ukrepov, s katerimi bi pomagali družinam, da bi lažje živele,« je v uvodu v novinarsko konferenco dejala Iva Dimic.

Kot je pojasnila, ima Slovenija zelo slabo demografsko sliko, zlasti zaskrbljujoče pa je nizko število rojstev in staranje prebivalstva. Za ohranitev slovenskega naroda bi po njenih besedah potrebovali okrog 30.000 rojstev na leto, trenutno pa ne dosegamo niti 20.000 rojstev. Podpredsednica NSi je dejala, da je potrebno te negativne trende zaustaviti in Sloveniji zagotoviti bolj varno prihodnost in navedla seznam naslednjih ukrepov:

  • ponovna uvedba nižje cene vrtca za prvega otroka ter brezplačni vrtec za drugega in vse naslednje otroke, ki so hkrati vpisani v vrtec,
  • odprava omejitev višine starševskega nadomestila in višine starševskega dodatka,
  • ponovna uvedba celotne višine porodniškega nadomestila za vseh 12 mesecev,
  • ponovna uvedba univerzalne pravice do pomoči ob rojstvu otroka in pravice do dodatka za veliko družino,
  • ponovna uvedba otroškega dodatka za vse dohodninske razrede,
  • ponovna uvedba državne štipendije tudi za družine, ki spadajo v razred od 53% do 64% povprečne mesečne plače na družinskega člana in
  • ponovna uvedba nacionalne stanovanjske varčevalne sheme in subvencije mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja.

Iva Dimic: Slovenija nima ustreznega okolja, kjer bi se ženske lažje odločale za otroke

V zaključku je Iva Dimic pojasnila, da v NSi pripravljamo še številne druge ukrepe v podporo družini, saj moramo ustvariti razmere, ko se bodo lahko zaposlene ženske lažje odločale za rojstvo otrok. »Imamo ukrepe za starejše od 55 let in imamo ukrepe za mlade do 30 let. Nimamo pa ukrepov za mlade ženske in mamice, ki so zaposlene ali pa brezposelne in so v negotovosti ali se odločiti za otroka in kako usklajevati poklicno in družinsko življenje. Gre za izjemno pomembne ukrepe in upam, da bo vlada imela toliko posluha in naše predloge podprla,« je še pojasnila poslanka NSi.