Iva Dimic: Urad Varuha pred diskriminacijo bo novi KPK

DELI:
06.04.2016, NSi
SejaDZ_Iva_Dimic_marec2016_vir_DZ

Fotografija: Državni zbor

Poslanke in poslanci so danes na pristojnem parlamentarnem odboru obravnavali zakon o varstvu pred diskriminacijo. “V NSi ne pozdravljamo načina uvajanja Varuha pred diskriminacijo. Nov urad bo pomenil nov strošek za državni proračun – 200.000 € na leto je veliko denarja predstavlja veliko potencialnih državnih štipendij, ki jih študenti niso dobili. Problematično je dejstvo, da bo prihranjen strošek od združitve dveh javnih skladov, jamstvenega, preživninskega in invalidskega ter za razvoj kadrov in štipendij, porabljen za ta nov organ,” je bila kritična Iva Dimic.

»Krščanski demokrati predlagamo, da se področje uredi tako, da se obstoječemu Varuhu človekovih pravic dodeli enega ali dva dodatna zaposlena in dodatne pristojnosti za področje zasebnikov. Koalicija je pri urejanju tega področja dvolična. V začetku leta 2015 je parlamentarna skupščina Sveta Evrope sprejela resolucijo o diskriminaciji kristjanov v Evropi, kjer posebej naglaša težavo, da so kristjani diskriminirani na delovnem mestu in v javnosti zaradi svojih prepričanj. Predstavniki Slovenskega DZ v PS Sveta Evrope takrat o tej resoluciji niso niti glasovali. Toliko o skrbi vladajoče koalicije o varstvu pred diskriminacijo,« je v razpravi še povedala Dimiceva in dodala:

»Ta organ ima določen namen, podoben kot KPK, in sicer disciplinirati drugače misleče državljane. Tudi finančno z neverjetno visokimi zagroženimi kaznimi. Nova Slovenija je predlagala nekaj amandmajev, s katerimi bi normalizirali zakon, omogočili svobodo govora in vesti. Upam, da boste v koaliciji prisluhnili in sprejeli naše predloge.«