Iva Dimic: Težava so prenizke pokojnine

DELI:
12.05.2016, NSi

big_Odbor_DZ2014Iva Dimic je na parlamentarnem odboru za delo dejala, da so problem v Sloveniji predvsem prenizke pokojnine. »Veliko preveč jih je. Če se ne bomo v kratkem odločili za spremembo pokojninskega sistema, bo teh prenizkih pokojnin še več in še padale bodo,« je dejala.

Povedala je, da se tudi v Novi Sloveniji – krščanskih demokratih veliko ukvarjamo z bodočo ureditvijo pokojninskega sistema in pripravljamo predloge, ki jih bomo kmalu predstavili javnosti. Razmišljanja pa gredo v smer sodobnega, pravičnega in, kar je zelo pomembno, dolgoročno vzdržnega sistema.

»V Novi Sloveniji nismo naklonjeni usklajevanju pokojnin po odstotkih in sicer za vse prejemnike pokojnin enak odstotek. S tem so prejemniki nizkih pokojnin spet na slabšem, saj je 0,7 % od npr. 400,00 EUR precej manj, kot od 1.500,00 EUR. Določiti bi bilo treba način, da se nižje pokojnine uskladijo z višjimi zneski in obratno,« je pojasnila Dimiceva in dodala:

»Glede nedavno javno objavljene Bele knjige o pokojninskem sistemu pa moram izpostaviti predvsem en nesprejemljiv predlog in sicer ukinitev upoštevanja otrok pri možnosti znižanja starostne meje za upokojevanje žensk. Ženske so bile grobo prikrajšane ob Svetlikovem ZUPJS, ko so bile ukinjene državne pokojnine, nato se je ob zadnji reformi PIZ zmanjšal vpliv števila otrok na znižanje upokojitvene starosti. NSi je vložila veliko energije v to, da smo omilili ta padec.«