Iva Dimic: Stanje v slovenskem kmetijstvu je klavrno, gozdove pa uničuje lubadar

DELI:
11.02.2017, NSi

Fotografija: Državni zbor/Žejavec

Fotografija: Državni zbor/Žejavec

Poslanci so včeraj na parlamentarnem odboru za kmetijstvo med drugim obravnavali jesensko poročilo o stanju v kmetijstvu leta 2016, prav tako pa tudi informacijo o sanaciji škode zaradi napada podlubnikov v preteklem letu.

Poslanka Nove Slovenije Iva Dimic je ob tem dejala, da se stanje v kmetijstvu, glede na pretekla leta, ne izboljšuje, ampak je vedno bolj klavrno. Kot je dejala, je očitno, da ministrstvo za kmetijstvo nima pravih rešitev za temeljne probleme. Pri tem je izpostavila predvsem nizke cene mleka ter nizko odkupno ceno živine in zelenjave. Pojasnila je, da so se stroški vzreje zaradi visokih cen krmil povišali, odkupna cene vzrejne živine pa je celo padla. »Kmetje ta problem rešujejo tako, da zvišujejo obseg pridelave in prireje mesa, a v nedogled tako ne bo šlo več,« je opozorila Dimiceva.

Vlada ni sposobna pripraviti interventnih ukrepov

Kot izjemno problematično je poslanka NSi izpostavila tudi stanje slovenskih gozdov, ki po žledolomu in zakasneli sanaciji doživljajo hud napad lubadarjev. Dejala je, da kljub večkratnim pozivom NSi, ko smo opozarjali, da je stanje alarmantno in terja hiter odziv, vlada do sedaj še ni bila sposobna pripraviti interventnih ukrepov, s katerimi bi kmetom in lastnikom gozdov pomagali zajeziti širjenje lubadarja.

Na koncu je poslanka NSi izpostavila še izjemno aktualno področje poimenovanja terana, kjer je, kot je dejala, očitno prišlo do napake pri predstavnikih Slovenije v EU, ki niso dovolj resno sledili vsem korakom hrvaške strani, ki uveljavlja izjemo pri poimenovanju. »Upam, da bo Evropsko sodišče presodilo v našo korist, hkrati pa naj bo to v opozorilo ministrstvu za kmetijstvo, da se je treba problemov lotiti pravočasno in z vso resnostjo,« je še dejala Iva Dimic.