Iva Dimic ob interpelaciji: Revščina postaja vse globlja, ministrica Anja Kopač Mrak bi morala sama odstopiti

DELI:
15.06.2016, NSi
Fotografija: Državni zbor/Žejavec

Fotografija: Državni zbor/Žejavec

“Zakaj današnja interpelacija zoper ministrico Anjo Kopač Mrak, če pa državljankam in državljanom preko medijev dnevno zatrjuje, da je z vidika sociale in pomoči najšibkejšim vse poskrbljeno v zadostni meri? Pa smo res socialna država, imajo vsi dovolj za človeka dostojno življenje? Imajo vsi socialno varnost in pravičnost? Smo si res želeli, takšne socialne države?” je v uvodu predstavitve stališča o interpelaciji zoper ministrico Anjo Kopač Mrak dejala podpredsednica NSi Iva Dimic.

“Upravičeno lahko domnevamo, da je do primera koroških dečkov prišlo zato, ker ministrica vse do sedaj ni pripravila ustreznih zakonskih podlag, ki bi pristojnosti za odločanje o namestitvi otrok v rejniško družino prenesli iz CSD v pristojnost sodišč,” je dejala Iva Dimic.

Na ta način bi bile po besedah podpredsednice NSi odločitve bolj pretehtane, zagotovljeno bi bilo sodelovanje ustreznih strokovnjakov ( izvedencev), predvsem pa bi imeli zainteresirani možnost pravnih sredstev zoper odločitev sodišč. “Otrokove koristi bi v vsakem postopku, ki se tičejo pravic otrok, posebej še v tako občutljivih zadevah, kot je namestitiev v rejniško družino, moral varovati varuh otrokovih koristi. Zato spoštovana ministrica sprašujem ali je bil v konkretnem primeru otrokom postavljen varuh otrokovih pravic? Če ne, kdo konkretno je bil zastopnik pravic obeh otrok?”

Če bi krščanski demokrati spisali interpelacijo ministrici Anji Kopač Mrak, bi bili očitki o njenem nestrokovnem, pristranskem, neodzivnem, nepravočasnem in za državljanke in državljane škodlijvem delu napisani n 20 straneh.

“Najbolj pereč problem v naši državi, ki ga ministrica ne zmore in ne želi reševati, je revščina.  Stopnja revščine se je zvišala. Med revnimi se je znašla skoraj polovica upokojencev, ki prejema pokojnino pod pragom revščine. Med njimi so ljudje, državljanke in državljani, ki so 40 in več let garali, pustili v podjetjih svoje zdravje, zdaj pa s 300 evri pokojnine životarijo pod pragom revščine. Ti naši ljudje so se odpovedali varstvenemu dodatku, ki bi ga nujno potrebovali, saj ne želijo obremeniti dedičev in tvegati še odvzema njive in vrta, kjer si lahko vsaj nekaj pridelajo. Na ta način tudi skrbijo, da se podeželje ne zarašča. Da je varstveni dodatek postal vračljiv dolg do države, je poskrbela vlada, kjer je bila državna sekretarka prav sedanja ministrica, DeSUS pa v vladi,” je v DZ dejala podpredsednica NSi Iva Dimic.

“Med revnimi je vedno večji delež delavcev, ki prejemajo bodisi minimalno plačo. Torej imamo revne zaposlene. Ne mine dan, da ne bi mediji poročali o zlorabah delodajalcev, ki izigravajo sistem na način, da ostanejo delavci več mesecev brez dohodkov, pa čeprav so svoje delo opravljali. Delovna inšpekcija poroča, da nima vzvodov za ukrepanje v najhujših primerih zlorab, da je kadrovsko podhranjena in podobno. Kje so ukrepi gospa ministrica?” je poudarila Iva Dimic.

Ministrica Anja Kopač Mrak po oceni NSi dela torej malo in še to slabo. Skrajni čas je, da se umakne. Krščanski demokrati bomo podprli predlog za razrešitev ministrice.

Celotno stališče NSi o interpelaciji zoper ministrico Anjo Kopač Mrak si lahko preberete TUKAJ.