Iva Dimic premierju Cerarju: Vlada predlaga zakone, ki bodo kmete še bolj udarili

DELI:
16.05.2016, NSi
Fotografija: Državni zbor/Žejavec

Fotografija: Državni zbor/Žejavec

“Stanje v slovenskem kmetijstvu je resno in se še strmo poslabšuje. Cene pridelkov močno padajo in kmetje s prodajo nekaterih sploh ne pokrivajo več stroškov. Naj omenim nekaj najbolj kritičnih primerov, mleko, goveje in svinjsko meso, jabolka. Cena gozdno-lesnih asortimentov je padla tudi do 50 odstotkov zaradi slabše kvalitete, ki je posledica žledoloma,” je v uvodu vprašanja predsedniku vlade Miru Cerarju na redni majski seji državnega zbora dejala podpredsednica NSi Iva Dimic.

“Naravne nesreče so vedno bolj pogoste, suše, poplave, žledolomi, plazovi, množičen napad podlubnikov ter seveda zadnji snegolom in pozeba. Vse to vpliva na ekonomski položaj kmeta za naslednjih nekaj desetletij. Ob vsem tem pa vaša vlada predlaga v sprejem zakone, na primer zadnjega o ugotavljanju katastrskega dohodka, uvedbo davčnih blagajn ter zgrešeno ustanovitev državnega podjetja Slovenski gozdovi d.o.o, ki bodo kmete še bolj udarili,” je poudarila Iva Dimic.

“Ali res želite z vsemi temi ukrepi prisiliti kmete k opuščanju kmetijske dejavnosti ter izprazniti podeželje? Posledično bo samooskrba še slabša, podeželje pa še bolj zaraščeno, mladi bodo raje odhajali v mesta, kjer prevečkrat kot prejemniki socialnih transferov končajo na plečih države,” je premierja Mira Cerarja vprašala podpredsednica NSi Iva Dimic.

Celotno vprašanje in odgovor predsednika vlade si lahko preberete TUKAJ.