Iva Dimic premierju Cerarju: Kaj boste naredili, da postopki zoper Jankovića in Bavčarja ne bodo zastarali?

DELI:
17.10.2016, NSi

dzRedna oktobrska seja DZ se je začela s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Miru Cerarju in ministrom. Podpredsednica NSi Iva Dimic je premierju zastavila vprašanje o ukrepih v pravosodju.

“Državljanke in državljani so vedno bolj nezadovoljni, saj imajo občutek, da v naši državi veljajo dvojna merila, ena za navadne državljane, druga za ‘premetene’ državljane. Eden zadnjih primerov, ki je zelo razburil slovensko javnost, je primer Igorja Bavčarja. Minister Klemenčič je pohitel z izjavo, da bodo v primeru zastaranja postopkov ‘letele glave’,” je dejala podpredsednica NSi.

“Ne moremo si predstavljati, da bi bila izjava ministra Klemenčiča namenjena zgolj konkretnemu primeru zoper g. Bavčarja. Njegovo izjavo zato razumemo predvsem kot napoved resnih ukrepov, ki bodo v prihodnje preprečevali zastaranja v takšnih odmevnih primerih (kot so npr. Bavčar, Jankovič). Prav takšni razvpiti primeri, pri katerih v Sloveniji vse prepogosto prihaja do zastaranj, najbolj neposredno vplivajo na zaupanje in mnenje ljudi o sodstvu in celo o opravilni sposobnosti naše države. Slednje je še dodatno obremenilo razkritje o oporokah, ki so jih založila sodišča,” je nadaljevala.

Predsedniku vlade Miru Cerarju je tako zastavila naslednja vprašanja:

1. Ali bo v primeru zastaranja omenjenih primerov ‘letela tudi glava’ ministra za pravosodje?
2. Sprašujem vas, ali lahko iz tega primera, sklepamo, da bo prišlo do sodne reforme, kjer bodo pospešeni sodni postopki, ki se bodo končevali v rokih in ne bodo zastarali?
3. S kakšnimi ukrepi nameravate doseči, da v odmevnih primerih nasploh ne bo več prihajalo do zastaranj?
4. Ali in kako velika je nevarnost zastaranja po vašem mnenju v zadevah, ki tečejo proti g. Jankoviču in drugim odmevnim primerom? Jim boste poleg Bavčarja in Jankoviča, ki sta v tem trenutku gotovo najbolj v središču pozornosti, posvetili posebno pozornost, da postopki ne bodo zastarali in s tem povzročili še dodatne stroške državi?

Celoten odgovor predsednika vlade si lahko preberete TUKAJ.